Nollet (Ecolo) geeft overtreding regel knuffelcontacten toe, "politici moeten voorbeeld geven", vindt Almaci (Groen) 

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet geeft toe dat hij de regel over één knuffelcontact al weken niet meer respecteert. Bij de Franstalige omroep RTBF gaf de politicus toe dat hij sinds enkele weken twee mensen bij hem thuis ontvangt. Zijn Groen-collega Meyrem Almaci is het niet met hem eens en vindt dat politici best de regels volgen die ze zelf hebben bepaald. Eerder reageerde ook PS-voorzitter Paul Magnette scherp op Twitter.

"In het begin heb ik de maatregel over de persoonlijke bubbel gerespecteerd, maar sinds enkele weken sta ik mezelf toe om thuis twee mensen, een koppel, te ontvangen", zei Nollet in "Matin Première", op de RTBF-radio. Hij antwoordde op een vraag of het aantal knuffelcontacten moet worden uitgebreid op het Overlegcomité van volgende vrijdag.

Sinds november vorig jaar mag je maar één nauw contact of "knuffelcontact" hebben met iemand met wie je niet samenwoont. "Ik doe het maximum, maar ik ben een mens en menselijke contacten zijn iets vitaals", aldus Nollet. "Die bubbel was nodig, maar vandaag moeten we dat durven lossen en de sociale noden in rekening brengen." Nollet zegt bereid te zijn een boete te betalen als de overtreding bij hem wordt vastgesteld.

Volgens Nollet is de gezondheidssituatie intussen fundamenteel anders dan in maart 2020: de meest kwetsbare groepen worden gevaccineerd, de kennis over en de behandeling van het virus gaat erop vooruit en een steeds groter deel van de bevolking heeft antistoffen.

"Terzake" sprokkelde in Luik reacties na de uitspraken van Nollet. Bekijk hier de reportage en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We zijn een hechte familie, maar hier ben ik het niet mee eens

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

“De uitspraken van Jean-Marc Nollet zijn voor zijn rekening", reageert Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "We zijn een hechte familie, maar hier ben ik het niet mee eens. De coronamaatregelen zijn hard nodig. Mijn focus  ligt en blijft bij het klein krijgen van de pandemie en het maximaal beschermen van het mentaal welzijn van de bevolking." 

"Er mag en moet kritisch debat mogelijk blijven over de maatregelen", zegt Almaci nog. "Maar als politici bepalen wij de regels en is het belangrijk om ook het voorbeeld te geven."

PS-voorzitter Paul Magnette heeft op Twitter scherp gereageerd op de uitspraken van Nollet. "Als een partijvoorzitter publiek zegt dat hij de regels niet meer respecteert, hoe kan je dan van de burgers verwachten dat ze de regels respecteren?", vraagt hij zich af. "Daar zakt mijn broek van af."

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft het niet zo voor de verlangenlijstjes met versoepelingen. "Die bingo aan versoepelingen leidt alleen maar tot stilstand", zegt hij in "De wereld vandaag", op Radio 1. Hij geeft er de voorkeur aan om de dingen achter de schermen te bespreken. De uitspraak van Nollet noemt hij "jammer". "Het geeft een verkeerd signaal", aldus Rousseau.

De wet geldt voor iedereen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is niet gelukkig. "De wet geldt voor iedereen. En meneer Jean-Marc Nollet zou door zijn functie het goede voorbeeld moeten geven", aldus Verlinden. "Ik betreur dan ook zijn uitspraken in de pers." 

"Ik begrijp dat de regels zwaar kunnen wegen. Het is niet van ganser harte dat we met het Overlegcomité deze beslissingen nemen", zegt Verlinden nog. "We doen dat omdat we geen andere keuze hebben. We zoeken niettemin altijd een evenwicht tussen de epidemiologische toestand in ons land en het mentale welzijn van de Belgen."

Bekijk hier de hoofdredacteur van La Libre Belgique, Dorian de Meeûs, en microbioloog Emmanuel André in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen