James Arthur Photography

Minister-president Jambon: "Grote versoepelingen mogelijk vanaf april", gratis mondmaskers overheid voorlopig afgeraden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land stijgt opnieuw, en we komen nochtans uit een vakantieperiode. De voorbije week zijn er dagelijks gemiddeld 2.171 besmettingen vastgesteld, 19% meer dan de week ervoor. Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames stijgt. Lokaal zijn er grote verschillen, zo is er in Gent een stijging van het aantal besmettingen met 70 procent in een week tijd. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denkt dat serieuze versoepelingen mogelijk zijn vanaf april. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gratis mondmaskers van de overheid voorlopig afgeraden door mogelijk gezondheidsrisico

De overheid raadt aan om de stoffen mondmaskers die sinds juni gratis worden uitgedeeld via de apothekers voorlopig niet meer te dragen. Mogelijk bevatten de maskers schadelijke stoffen. Zolang er niet meer duidelijkheid is, zullen uit voorzorg ook geen nieuwe exemplaren meer verdeeld worden.

Lees het volledige artikel hier:

Jan Jambon (N-VA) denkt dat versoepelingen mogelijk zijn vanaf april

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denkt dat serieuze versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn vanaf april. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement na vragen van verschillende parlementsleden over het Overlegcomité van komende vrijdag. Er moeten wel al vroeger, vanaf 1 maart, beperkte versoepelingen mogelijk zijn, "met eten en drinken voor de jeugd".

Lees er meer over in dit artikel:

Aangepast Moderna-vaccin klaar voor klinische proeven

Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna heeft een aangepaste versie ontwikkeld van het vaccin, die betere bescherming moet bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Het bedrijf is klaar om het vaccin via klinische proeven te testen op mensen, klinkt het woensdag.

"Moderna heeft de doses specifiek bedoeld als bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant naar het NIH (National Institutes of Health) gestuurd voor een klinische studie", aldus het bedrijf in een statement.

Feest met duizendtal mensen op Gentse Sint-Pietersplein: politie sluit plein af

In Gent heeft de politie de toegangen tot het Sint-Pietersplein afgesloten, nadat er een duizendtal mensen waren samengekomen en er dicht bij elkaar gedanst en gefeest werd. Toen de lokale politie ter plaatse kwam, liep het plein snel leeg.

De voorbije twee weken waren er meermaals groepen van jongeren gesignaleerd op het plein, en was er sprake van muziek en een feestsfeer. Vorige week donderdag werden nog een dertigtal pv's opgesteld voor verboden samenscholing.

De politie schat dat er woensdagavond rond 18 uur een duizendtal mensen aanwezig waren op het plein in de studentenbuurt. Het stadsbestuur en de politie besloten in te grijpen en sloten de toegangen tot het plein af. Toen de politie ter plaatse kwam, liepen de meeste feestvierders snel weg.

Het is nog niet duidelijk hoeveel pv's er werden opgesteld, zegt woordvoerder Bart De Cocker van de lokale politie. "We blijven nu met extra agenten aanwezig op het plein en onze patrouilles zullen in de ruime omgeving rijden, om te controleren of de coronaregels nageleefd worden. Vanaf 20 uur geldt trouwens een alcoholverbod."

Festival Best Kept Secret annuleert editie 2021

De organisatoren van het festival Best Kept Secret hebben aangekondigd dat de editie 2021 niet zal doorgaan. "We balen er enorm van jullie wederom te moeten teleurstellen, maar het gaat ook dit jaar niet lukken om Best Kept Secret te organiseren volgens de standaard die jullie van ons mogen verwachten. We hebben er alles aan gedaan om tot een andere uitkomst te komen, maar helaas is er te veel onzekerheid over het begin van het festivalseizoen en blijkt verplaatsen naar een later moment in de zomer voor ons onhaalbaar", klinkt het.

Tickethouders krijgen hun tickets integraal (inclusief servicekosten) terugbetaald.

Noodlening tot 1 miljoen voor sportclubs

Erkende Vlaamse sportclubs en sportfederaties zullen tot 1 miljoen euro kunnen lenen aan een rentevoet van 1 procent. Dat is het gevolg van een nooddecreet dat woensdag werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

De leningen starten bij een bedrag van 25.000 euro en kunnen oplopen tot 1 miljoen euro. De looptijd bedraagt maximaal 9 jaar aan een rente van 1 procent. De aanvragen zullen beoordeeld worden bij Sport Vlaanderen. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) staat in voor de financiering en de dienstverlening.

In hun aanvraag moeten de sportorganisaties aantonen dat ze financieel gezond waren voor de coronacrisis, dat de financiële schade het gevolg was van de pandemie en hoe het krediet de organisatie zal helpen om weer financieel gezond te worden.

Zweden limiteert openingsuren horeca

In Zweden moeten cafés en restaurants al om 20.30 uur sluiten, of ze nu alcohol verkopen of niet. Het is één van de nieuwe maatregelen die de regering woensdag heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

"De situatie is ernstig", zei premier Stefan Lofven. "Er is een ernstig risico op een derde golf." De gezondheidsdienst is gevraagd voorstellen te doen om het aantal mensen in winkels, winkelcentra en fitnesscentra verder te limiteren.

De Croo overtuigd dat verbod op niet-essentiële reizen "proportioneel" is

Premier Alexander De Croo is overtuigd dat hij de Europese Commissie kan aantonen dat het Belgische verbod op niet-essentiële reizen proportioneel en non-discriminatoir is. Dat heeft hij woensdag gezegd in het Federale Adviescomité voor Europese Aangelegenheden. Het antwoord aan de Commissie zal vrijdag beslist worden in het Overlegcomité.

De Commissie stuurde de Belgische autoriteiten maandag een brief waarin ze argumenteert dat er minder restrictieve maatregelen voorhanden zijn om de volksgezondheid te beschermen. Ze vraagt het verbod op niet-essentiële reizen uit te doven en te vervangen door "meer doelgerichte maatregelen", zoals quarantaine en testen. Binnen de tien dagen verlangt de Commissie een antwoord.

Volgens De Croo wijst de Commissie erop dat de maatregelen "proportioneel, tijdelijk en non-discriminatoir" moeten zijn. "Ik ben overtuigd dat we kunnen bewijzen dat wat we beslist hebben aan deze drie voorwaarden voldoet", zo verklaarde hij in het Adviescomité. Hij herhaalde dat het antwoord aan de Commissie vrijdag "besproken en beslist" zal worden in het Overlegcomité met de deelstaten.

Zwitserland versoepelt lockdown vanaf 1 maart

Gezien dalende coronabesmettingscijfers versoepelt Zwitserland maandag de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zo heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Winkels mogen heropenen, net als musea, leeszalen van bibliotheken, dierentuinen, tennis- en voetbalvelden, kruidtuinen, en pretparken.

Restaurants blijven evenwel dicht, zelfs al hebben ze een terras of een buitenplaats.  Tevens zijn er versoepelingen voor jongeren tot twintig jaar: zij mogen elkaar weer zien in bands, orkesten en koren. Publieke optredens zijn evenwel verboden.

Overal geldt een mondmaskerplicht, bezoekers moeten afstand houden en winkels plus winkelcentra mogen slechts een beperkt aantal klanten binnenlaten. Tot nu toe mocht slechts een beperkt aantal zaken openblijven zoals voedingswinkels, herstellingsplaatsen en kappers. Over de skigebieden beslissen de kantons en ze zijn bijna overal geopend.

Lockdown in Franse stad Duinkerke, vlak bij de grens

In de agglomeratie van Duinkerke (Dunkerque) in Frans-Vlaanderen, komt er de komende weekends een lockdown. Die gaat al dit weekend in. Concreet betekent het dat de mensen van vrijdagavond om zes uur tot maandagochtend alleen buiten mogen voor dringende aankopen, zoals eten of medicijnen. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran aangekondigd, tijdens een bezoek aan de stad.

Duinkerke is een havenstad aan de Noordzee, niet ver van de grens bij De Panne. De maatregel geldt ook voor de omliggende gemeenten, met in totaal zo’n 250.000 inwoners. Er is een corona-uitbraak met voornamelijk de Britse variant vastgesteld, in Duinkerke worden wekelijks ruim negenhonderd gevallen per honderdduizend inwoners vastgesteld. Dat is ruim vier keer meer dan in de rest van Frankrijk, waar het om zo’n tweehonderd besmettingen gaat.

Er wordt aan de bevolking ook gevraagd ook tijdens de week zo weinig mogelijk contacten te hebben. De grote warenhuizen rond Duinkerke zullen alleen nog werken met afhaling, na bestelling. Alcohol mag niet meer worden gedronken op openbare plaatsen. Morgen zal de Franse premier Jean Castex meer uitleg geven, omdat het aantal besmettingen in heel Frankrijk toeneemt. Eerder al was er beslist tot een lockdown voor de twee volgende weekends aan de Azurenkust, van de Italiaanse grens bij Menton tot voorbij Cannes.

Regering-Biden verdeelt 25 miljoen mondmaskers aan de Amerikanen

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden zal vanaf maart 25 miljoen mondmaskers gratis verdelen aan de Amerikanen. De maatregel zal de overheid 86 miljoen dollar kosten. Dat kondigt het Witte Huis woensdag aan.

De mondmaskers worden verdeeld in heel het land en zullen beschikbaar zijn in meer dan 1.300 lokale apotheken en 60.000 voedselbanken. Het gaat om stoffen mondmaskers, die wasbaar zijn.

Jeff Zients, de coördinator voor de strijd tegen COVID-19 van het Witte Huis, wees erop dat hoewel maskers algemeen beschikbaar zijn, veel Amerikanen nog steeds geen toegang hebben tot die basisbescherming. "Met deze actie helpen we een gelijke situatie te verzekeren, door de kwetsbare bevolking kwaliteitsmaskers aan te bieden."

Fitnesssector trekt donderdag opnieuw de straat op om heropening te bepleiten

Na de "10.000 kilometer voor 10.000 levens"-actie van de fitnesssector afgelopen zondag trekt de sector donderdag opnieuw de straat op. Het collectief #fitnessopennow zegt "met totale verbazing en onbegrip" naar de persconferentie van premier Alexander De Croo te hebben gekeken en bepleit andermaal een heropening.

In zijn persconferentie legde premier Alexander De Croo maandag uit dat versoepelingen op korte termijn niet aan de orde zijn en dat de beslissingen uitsluitend gebaseerd zullen zijn op cijfers en wetenschappelijke gegevens.

De fitnesssector reageert naar eigen zeggen met "totale verbazing en onbegrip" en voert daarom op donderdag opnieuw actie. Met de slogan "Fitness is Veilig" en "Fitness redt mensenlevens" trekt het collectief onder meer naar de kabinetten van premier De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, net als andere "strategische plekken in en rond Brussel".

Belgische reissector eist duidelijkheid over verbod op niet-essentiële reizen

De Belgische reissector eist snel duidelijkheid over het verbod op niet-essentiële reizen. Dat laten de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) en de Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV) woensdag weten in een persbericht. De verenigingen verwachten op het komend Overlegcomité van vrijdag een duidelijk perspectief.

"De situatie in de reissector is kritiek. Niet alleen de reisbureaus, maar ook de reizigers willen van de overheid horen wanneer en onder welke voorwaarden toeristische reizen weer mogelijk zijn", zegt Koen van den Bosch, voorzitter van de VVR.

Het is van essentieel belang dat de regering begrijpt dat we perspectieven nodig hebben, vindt van den Bosch. "Als mensen hier de gezondheidsregels respecteren, moeten ze dat ook in het buitenland kunnen. Bovendien zijn vakantiereizen naar bepaalde bestemmingen tegenwoordig niet gevaarlijker dan zakenreizen, die overal ter wereld zijn toegestaan. Tot dusver hebben wij nog steeds geen onderbouwde uitleg gekregen over dit dossier", stelt hij.

Daarom vraagt de sector om meer duiding en concrete cijfers rond de maatregel.

De cultuur- en eventsector wil stapsgewijs heropenen

De cultuur- en eventsector heeft in samenspraak met het beleid de protocollen aangepast om veilig te herstarten. De cultuur en eventsector heeft alle kennis in huis om mensen op een gecontroleerde manier te laten samenkomen, zegt Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur aan VRT NWS.

“Vorige weekend hebben we gezien dat de mensen echt wel nood hebben om elkaar te ontmoeten”, zegt Sioen. “We zijn experten op dat vlak, we doen niets anders dan crowdcontrol. Dus we hopen dat de politiek ons als partner ziet.” Overmorgen komt het overlegcomité van de regeringen van ons land weer bijeen om eventuele versoepelingen te bekijken.Morgenavond worden de cultuurgevels in heel België groen uitgelicht om de urgentie van de heropstart van cultuur te benadrukken. “Geef groen licht om cultuur te heropenen in een veilig, sociaal-economisch leefbaar kader”, klinkt het.

Marc Van Ranst gevaccineerd met vaccin AstraZeneca

Viroloog Marc Van Ranst is gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Van Ranst verdedigt nogmaals de werking van het vaccin van AstraZeneca. "Het #AstraZeneca vaccin is een zeer veilig en zeer doeltreffend vaccin. Daarom laat ik mij als viroloog en gezondheidswerker deze namiddag in het Vaccinatiecentrum in Willebroek inspuiten met het AstraZeneca vaccin", schreef Van Ranst eerder op Twitter.

Videospeler inladen...

Meest gelezen