Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Noord-Koreaanse vluchteling bereikt al zwemmend Zuid-Korea

Een Noord-Koreaanse man is erin geslaagd om in een duikpak en met zwemvliezen naar Zuid-Korea te zwemmen. Hoewel hij te zien was op verschillende veiligheidscamera's werd hij pas uren na zijn aankomst in Zuid-Korea onderschept door de grenspolitie. Naar verluidt was hij 6 uur onderweg.

Met een gewatteerde jas onder zijn duikpak dook de 20-jarige man de ijskoude Japanse zee in aan de Noord-Koreaanse kust. 6 uur later kwam hij ongemerkt weer aan land in het Zuid-Koreaanse kustplaatsje Goseong. Het incident vond vorige week plaats, maar is nu pas bekendgemaakt door de Zuid-Koreaanse overheid. 

Na een controle van de bewakingscamera's blijkt dat de man 's nachts zeker 5 keer te zien was in het water en dat zijn bewegingen 2 alarmsignalen deden afgaan. Maar de militairen die dat hadden moeten opmerken, waren op dat moment blijkbaar afgeleid door andere bezigheden. 

Prikkeldraad en een rioolpijp

Eens aan land verborg de man zijn zwemspullen en slaagde hij erin om via een ongebruikte rioolpijp onder de afrasteringen met prikkeldraad te kruipen. Ook daar werd hij opgemerkt door veiligheidscamera's maar pas uren later kon de grenspolitie hem op een kustweg onderscheppen. 5 kilometer van de kust was hij in slaap gevallen.

Het incident vindt plaats nadat een andere vluchteling er in november in slaagde om over een hek te springen op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. De man beweerde een voormalig gymnast te zijn. Ook toen duurde het uren voor de militaire grenspolitie hem op het spoor kwam. Door de nieuwe geslaagde vluchtpoging zwelt de kritiek aan op de paraatheid van de grensbewaking.  

De grens tussen Noord-en Zuid-Korea is een van de zwaarst bewaakte zones ter wereld. Maar toch slagen vluchtelingen er af en toe in om de bewakers te verschalken. Meestal van noord naar zuid, maar vorige zomer slaagde een eerder gevluchte Noord-Koreaan erin om de grens in omgekeerde richting over te steken. 

Meest gelezen