Eileen Vancraenenbroeck

Opgevist plastic uit de Schelde wordt hak van gerecycleerde schoen

Custom Territory, een groep Antwerpse modemakers, vroeg de Antwerpse schoenenontwerper Anne Goovaerts om aan de slag te gaan met oude schoenen, afval en restmateriaal. Ze gebruikte onder andere stoffen die overbleven bij meubelmakers. Plastic dat uit de Schelde werd opgevist, werd omgesmolten tot een hak. Op deze manier willen ze aantonen dat het mogelijk is om schoenen te maken met materiaal dat hier al aanwezig is en telkens opnieuw gebruikt kan worden.

Normaal maakt Anne Goovaerts schoenen met gloednieuw leder op vraag en op maat van klanten. Nu kreeg ze de vraag om oude schoenen in een nieuw jasje te steken. Een dameslaars kreeg een hak waarvan de kleur en de vorm aan te passen is en ook een beenwarmer kan eraan of eraf. Een oude sneaker werd een flexibele dansschoen met een afneembaar omhulsel in de vorm van een klassieke schoen. En tot slot werd een derde paar schoenen omgevormd tot een vrolijk gekleurde sneaker aan de binnenkant en een klassieke, leren schoen aan de buitenkant.

Een schoen heeft de hele wereld gezien voor wij die hier gaan dragen. Is dat wel nodig?

Anne Goovaerts, schoenenontwerper

"Het materiaal van schoenen die tegenwoordig gemaakt worden, komt van over de hele wereld. Een schoen heeft de hele wereld gezien voor wij die hier gaan dragen", legt Anne uit op Radio 2 Antwerpen. "Wij vroegen ons af of dat wel nodig is. Hebben we hier in Antwerpen niet genoeg materiaal én mensen ter beschikking? Het was voor mij de eerste keer dat ik met zulke materialen werkte en dat was superleuk."

De drie ontwerpen die ze maakte, zijn nu tentoongesteld in drie vitrines in Antwerpen. Ze gaat er sowieso nog maken: "Iedereen kan meedoen aan een wedstrijd om ook zijn schoenen op te frissen tot één van de drie ontwerpen." 

Meest gelezen