NASA/JPL-Caltech. Photo by T. Wynne.

Bedrijf Picanol uit Ieper hielp NASA-robot veilig landen op Mars

Weefgetouwenfabrikant Picanol uit Ieper leverde het weefgetouw voor de superparachute van de marsverkenner. Die moest de robot veilig en zacht doen landen op Mars. 

Weefgetouwenfabrikant Picanol uit Ieper heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in de veilige landing van de NASA-rover Perseverance op Mars. De hittebestendige parachute, die de supersonische snelheid van de rover moest afremmen, werd geweven door een “topmachine” van Picanol.

Eerste ruimteproject voor Picanol

NASA deelde maandagavond de eerste beelden van de succesvolle landing op Mars. De beelden gingen de wereld rond. In de Ieperse hoofdvestiging van de Picanol Group volgden ze die met bijzondere aandacht. “Wij verkopen duizenden weefmachines per jaar aan klanten in meer dan honderd landen, maar dit is een primeur: het eerste ruimteproject van Picanol”, zegt bedrijfswoordvoerder Frederic Dryhoel.

De parachute moest ultralicht, hittebestendig én sterk genoeg zijn om de onwaarschijnlijke snelheid van de robot af te remmen 

Frederic Dryhoel, bedrijfswoordvoerder Picanol Ieper

Topmachine staat in Ieper

Het is een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat bij Picanol aanklopte. "Heathcoat Fabrics Limited" is al langer klant bij Picanol en werd door de NASA gevraagd voor het ontwerp en de productie van de parachute. De parachute weven gebeurde bij Picanol in Ieper. "Wij hebben de meest geavanceerde machines ter wereld voor zulke technische opdrachten", zegt Dryhoel. "Onze nieuwste topper is de OptiMax-i en staat in Ieper. Met die machine weven we stof voor airbags, zeilen, kogelvrije vesten en dus ook parachutes." 

Strenge voorwaarden

De parachute voor de NASA moest wel aan heel extreme voorwaarden voldoen. De parachute moest hittebestendig en ultralicht zijn. Tegelijk moest de parachute ook in staat zijn om de robot af te remmen van 20.000 naar 320 kilometer per uur. 

Het valscherm heeft een diameter van 21,5 meter en moest afgeschoten worden met een kanon, zodat het kon openen in amper 0,7 seconde. Voor de lancering werd de parachute getest in de grootste windtunnel ter wereld. Bij Picanol zijn ze heel trots en blij dat de landing een succes was. "Onze ingenieurs hebben de landing vorige week met veel plezier gevolgd en deelden afgelopen maandagavond gretig de eerste NASA-beelden van de parachute tijdens de landing", zegt Dryhoel.

Meest gelezen