Vroeg lenteweer doet bijen naar buiten komen: "Te vroeg, want ze vinden nog geen voedsel"

Door de warme temperaturen komen de bijen nu al uit hun kasten. Maar doordat er amper iets in bloei staat, vinden de diertjes geen voedsel. Die verstoringen kunnen ertoe leiden dat bijenkolonies afzwakken.

"Bijen hebben het al moeilijk tegenwoordig", vertelt Koen Es van de Plantentuin in Meise. "Pesticidegebruik, mijten en de achteruitgang van het voedselaanbod maken het hen al moeilijk. De klimaatverandering en de kwakkelwinters van de afgelopen jaren doet hen ook geen goed. Bij temperaturen hoger dan 10 à 13 graden vliegen de bijen uit. Normaal doen ze dat nog niet en zijn ze nog in rust. Doordat ze uitvliegen, verbruiken ze meer energie en hebben ze natuurlijk voedsel nodig. Maar dat vinden ze niet omdat er te weinig in bloei staat." 

Volgens Es kan de verstoring van hun winterslaap ervoor zorgen dat bijenkolonies afgezwakt worden. "Als het volgende week weer kouder wordt, zullen ze weer in rust gaan. Gebeurt dat een aantal keer, dan kunnen die verstoringen hen de das omdoen."

Nog geen lentebloeiers

Planten daarentegen laten zich minder van de wijs brengen. "De planten kunnen wel tegen zo'n plotse verandering in temperaturen. Echte lentebloeiers zijn nog niet. Hetgeen dat nu in bloei staat, zijn winterbloeiers. Het warme weer heeft er wel voor gezorgd dat die op een week tijd opmerkelijk veel gegroeid zijn. Maar het zijn wel degelijk winterbloeiers", weet Es. 

Voor de medewerkers van de Plantentuin in Meise betekent het mooie weer wel wat extra werk. "In deze periode van het jaar snoeien we. Met de vrieskou kon dat niet, dus nu komt al het snoeiwerk bij elkaar."

Meest gelezen