Premier De Croo (Open VLD): "Alles op alles zetten om zo snel mogelijk vaccins te produceren"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) vraagt dat Europa veel proactiever optreedt om de productie van de coronavaccins te versnellen. Hij wil dat er een soort centrale commandopost wordt opgericht waarin overheid en privésector alle expertise samenbrengen, zoals dat ook in de Verenigde Staten is gebeurd. Samen met zijn collega's uit Denemarken, Litouwen, Polen en Spanje heeft hij daarover een brief geschreven aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad van Staatshoofden en Regeringsleiders. 

In hun brief aan Michel pleiten De Croo en zijn collega's voor de oprichting van een soort structuur die de financiering, de ontwikkeling en de productie van vaccins moet gaan aansturen. Het doel: Europese farmaproducenten sneller vaccins laten produceren en zo snel mogelijk een eind maken aan de sputterende vaccinleveringen.

Je moet in een echte oorlogslogica gaan waarbij je alles op alles zet om zo snel mogelijk te produceren en te vaccineren

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Je zit in een situatie waarin die vaccins cruciaal zijn", zegt De Croo. "Cruciaal voor onze gezondheid, cruciaal voor ons gemoed. Het feit dat het trager gaat dan verwacht, is iets wat zeer zwaar weegt op ons en een grote economische kost heeft."

"Je moet in een echte oorlogslogica gaan waarbij je alles op alles zet en alle middelen bij elkaar brengt om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk produceren en vaccineren", aldus De Croo. Hij hoopt dat die "commandopost" al binnen enkele weken het verschil kan maken.

Niet alleen met de vinger wijzen, maar ook oplossingen vinden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Europa moet in mijn ogen veel proactiever daarin zijn. Europa mag niet alleen degene zijn die het contract afsluit en dan wat als een notaris zit te wachten." Als het van De Croo afhangt, mag er best wat meer Europese daadkracht komen. "We moeten niet alleen met de vinger wijzen, maar ook oplossingen vinden. We kunnen oplossingen vinden als we alle expertise samenbrengen en zo veel mogelijk obstakels wegnemen." 

Gisteren maakte Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zich druk over de aanhoudende onzekerheid rond de vaccinleveringen, waardoor de vaccinatiestrategie voortdurend moet worden bijgestuurd. "Ik versta niet dat Europa geen vuist maakt tegen de producenten", liet hij zich ontvallen.

Bekijk hieronder hoe premier De Croo de vaccinproductie wil versnellen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen