Nicolas Maeterlinck

Publiek kan mee op zoek naar nieuwe naam voor Gents kunstencentrum Voo?uit

Het Gentse kunstencentrum Voo?uit (het voormalige Vooruit) heeft een nieuwe website gelanceerd waarop het brede publiek mee op zoek kan naar een definitieve nieuwe naam. Nadat de politieke partij SP.A vorig jaar bekendmaakte dat ze haar naam wil veranderen naar VOORUIT, besloot het Gentse kunstencentrum een nieuwe naam te kiezen.

Vorig jaar maakte SP.A-voorzitter Conner Rousseau bekend dat hij de naam van zijn partij wil veranderen naar VOORUIT. Het Gentse kunstencentrum Vooruit was niet opgezet met die beslissing. Dat de kunstinstelling en een politieke partij dezelfde naam zouden hebben, is "onwerkbaar", zo klonk het. "Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid van het huis."

Het kunstencentrum besloot daarom zelf van naam te veranderen. Tot die tijd veranderde het zijn naam tijdelijk in "Voo?uit". "Kunstencentrum Voo?uit is geen waardenvrije organisatie, maar wel een partijpolitiek neutrale plek. Dat willen we zo houden", benadrukte de organisatie.

We willen eerst van publiek, artiesten, Gentenaars en medewerkers weten wat Voo?uit bij hen oproept. Wat voelen ze, waaraan denken ze? Of zien ze iets?

"Naam-storm"

Daarom lanceert Voo?uit nu de nieuwe website meerdaneennaam.be waarop het brede publiek mee op zoek kan naar een nieuwe naam voor het kunstencentrum.

"De eerste stap is ons publiek horen",  zo klinkt het. "We willen eerst van publiek, artiesten, Gentenaars en medewerkers weten wat Voo?uit bij hen oproept. Wat voelen ze, waaraan denken ze? Of zien ze iets?"

Daarna komt er een 'naam-storm' die moet uitmonden in een lijst van twintig namen. Die lijst zal eind maart gepresenteerd worden aan de medewerkers. Drie favorieten worden dan gepresenteerd aan het publiek, dat mee de definitieve naam kiest.

Begin april zal die nieuwe naam bekend zijn. Eind mei zal het huidige Voo?uit de nieuwe huisstijl voorstellen en wordt alle signalisatie in en aan het gebouw vervangen.

Beluister hier een gesprek uit "De wereld vandaag" met Algemeen coördinator Franky Devos, die in november 2020 uitleg gaf over de naamsverandering.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen