Ann Fortune Smith-FitzRoy kijkt nauwlettend toe.

Royals - De Mistress of the Robes is 101 en het hoogst opmerkelijke testament van prins Bernhard uitgespit 

De Nederlandse pers kreeg een afschrift van het testament van prins Bernhard te pakken. Wat staat erin? Koning Filip en koningin Mathilde luisterden naar apothekers die overspoeld worden met vragen. Zedendelinquent Simon Bowes-Lyon moet de cel in. En hebt u al van de "Mistress of the Robes" gehoord? Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Wie kreeg wat van prins Bernhard?

De Nederlandse prins Bernhard, de echtgenoot van wijlen koningin Juliana en de vader van prinses Beatrix, blijft zelfs bijna 17 jaar na zijn dood buiten de lijntjes kleuren. Het sensatieblad Privé raakte in het bezit van zijn testament, wellicht een kopie die de prins gaf aan een van zijn vertrouwelingen.

Daaruit blijkt dat Bernhard enkele dagen voor zijn dood (december 2004) nog schaafde aan zijn wilsbeschikking. Hij schrapte ook regelmatig namen. Vrij logische keuzes als iemand komt te gaan of als een schoonzoon vertrekt bij een scheiding, zoals bij de breuk tussen de Cubaanse Jorge Guillermo en prinses Christina. 

Twee weken voor zijn dood vertelde Bernhard in een interview over zijn twee buitenechtelijke dochters.

Christina is een van de vier dochters van Bernhard met Juliana. Zij bleek een zorgenkindje, want volgens het testament werd voor haar 18e verjaardag een Stichting Bewind opgericht om over haar financiën te waken, inclusief haar erfdeel van grootmoeder koningin Wilhelmina. Iedere uitgave moest goedgekeurd worden door de stichting. Cristina overleed in 2019 aan de gevolgen van botkanker. De stichting werd vorig jaar pas opgedoekt.

Tot de manchetknopen toe

Bij de verdeling valt op dat Bernhard niet enkel dacht aan zijn familie maar ook aan vrienden. Het gaat dan om hebbedingetjes waaraan de prins waarde hechtte. De Spaanse oud-koning Juan Carlos kreeg bijvoorbeeld een set manchetknopen, en Bernhard voorzag heel wat mensen van zijn collectie  olifantenbeeldjes. Hij schonk er een 100-tal weg. Of de vier glazen konijnen die op zijn bureau stonden. Die gingen naar vrouwlief Juliana. Kleinzoon koning Willem-Alexander erfde ook manchetknopen én een buks - een kort geweer - uit de wapenverzameling. 

Maar ook de buitenechtelijke dochters mochten niet klagen, Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda. Het was al langer bekend dat zij en hun halfzus-prinsessen een evenredig financieel erfdeel - elk een zesde - kregen. Alexia kreeg daarbovenop een sigarettenkoker van (de bekende Russische smid) Fabergé, Alicia enkele zijden zakdoeken en een gouden sigarettenkoker. Bernhards assistente Kokkie Gillis kon dan weer rekenen op een royaal pensioen, een auto en ze mocht levenslang in zijn villa wonen.

Bernhard met Juliana en dochters Margriet, Beatrix, Christina en Irene.

Koning Filip en koningin Mathilde naar de apotheek

Koning Filip en koningin Mathilde hebben deze week enkele bezoeken afgelegd. Bij een apothekerszaak in Evere (Brussel) ging het uiteraard over de coronacrisis en de cruciale rol die apothekers spelen door dag en nacht klaar te staan voor patiënten-klanten. "Zij hebben een uitzonderlijke inzet getoond", laat het paleis weten via Instagram. 

De koning vroeg of er meer verbruik was van kalmeer- en slaappillen
apothekeres Ingrid Haelvoet

Filip en Mathilde zaten aan tafel met apothekers uit de verschillende gewesten. Ons koninklijke paar kreeg een rondleiding door de zaak en praatte met personeel achter de balie. De koning beseft dat mensen met honderd-en-een vragen komen aankloppen bij apothekers en zij een luisterend oor bieden, en net die eerste bezorgdheden proberen weg te nemen.

Filip polste, volgens de redactie van Bruzz, onder meer of er veel kalmeer- en slaappillen verkocht worden. "We merken inderdaad een grotere vraag naar kalmeermiddelen. Mensen slapen ook slechter. Corona begint op iedereen te wegen", stelt apothekeres Ingrid Haelvoet vast.

Enkele sfeerbeelden van het bezoek:

Happy birthday, Mistress of the Robes

Ann Fortune Smith-FitzRoy mocht woensdag 101 kaarsjes uitblazen. Wie is ze in godsnaam? Ze is de hertogin van Grafton maar bovenal... de dame met de mysterieuze titel Mistress of the Robes, de hoogst mogelijke functie die een vrouw kan bekleden aan het Britse hof. Op de koningin of Queen na, natuurlijk. Ze behoort tot het uitzonderlijke clubje dat koninklijke residenties zomaar kan binnen- en buitenwandelen zonder een veiligheidspasje te hoeven tonen. 

Een Mistress of the Robes dateert uit 1553, de regeerperiode van Mary I. Het is de vrouw die persoonlijk verantwoordelijk was voor de kleren en de prestigieuze (kroon)juwelen van de koningin. Vroeger ging het om een politieke benoeming en werd er dus regelmatig een wissel doorgevoerd. Sinds koningin Victoria kiest de Queen zelf wie de functie op zich neemt.   

De Mistress of the Robes, oftewel Ann Fortune Smith-FitzRoy, prijkt rechts op deze foto uit 1998. Links staan de Queen en prins Philip.

Naast de vestimentaire verantwoordelijkheid neemt de Mistress of the Robes tegenwoordig ook de ladies-in-waiting of de persoonlijke assistentes van de Queen onder haar hoede, inclusief hun planning. De Queen beschikt over negen ladies-in-waiting om haar te helpen bij haar dagelijkse routine, maar evengoed bij allerlei ceremoniële aangelegenheden.

Ze staan haar bij met raad, nemen discreet de ruikers over die hare majesteit in ontvangst neemt, beheren haar agenda en verzorgen de correspondentie (of dacht u werkelijk dat Elizabeth II zelf kerstkaartjes opstuurt), enz. Met andere woorden de ladies-in-waiting doen het werk in de schaduw dat vaak vergeten wordt. In de vorige eeuwen behoorde tot het takenpakket ook het aan- en uitkleden van hare koninklijke hoogheid tot het haar "in bad steken" toe.

De Mistress of Robes is er enkel bij ceremonies, bij de opening van het Britse parlement bijvoorbeeld, als de Queen de Imperial State Crown en haar traditionele hermelijnen mantel draagt. De Mistress blijkt ook altijd een hertogin. Ann Fortune Smith-FitzRoy oefent de functie uit sinds 1967 (!). Ze trad tien jaar eerder al toe tot het hof als medewerkster voor ze promotie maakte. Over FitzRoy is bitter weinig geweten, zoals het een vertrouweling van de Queen betaamt. Ze is getrouwd en heeft vijf kinderen. That's it.

Simon Bowes-Lyon is veroordeeld

In het Verenigd Koninkrijk is graaf Simon Bowes-Lyon veroordeeld tot een celstraf van tien maanden. De 34-jarige Simon is verre familie van de Queen. Hij deelt zijn achternaam met de Queen Mum, Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon.

De man drong vorig jaar de kamer binnen van een van zijn gasten, op Glamis Castle (de residentie van de familie Bowes-Lyon sinds 1372), en vergreep zich aan een vrouw. Na 20 minuten slaagde de vrouw erin hem de kamer uit te krijgen en hulp in te schakelen. Simon verontschuldigde zich in een mail aan de vrouw voor zijn gedrag, en herhaalde zijn excuses in de rechtbank. "Ik had duidelijk zwaar gedronken", concludeerde hij.  

Simon werd veroordeeld tot tien maanden cel en zal gedurende tien jaar geregistreerd staan als zedendelinquent. Het slachtoffer heeft nog altijd nachtmerries en laat zich psychologisch begeleiden.

Simon Bowes-Lyon (r) in de boeien. Hij schaamt zich naar eigen zeggen diep voor zijn gedrag.
2021 Getty Images

Meest gelezen