Belga

S.M.A.K. pakt uit met popartschilderij van Tom Wesselmann uit Gentse privécollectie, binnenkort ook Andy Warhol en Roy Lichtenstein

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent heeft vandaag het topwerk "The Great American Nude #45" voorgesteld in het bijzijn van Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Het schilderij van de Amerikaans popartkunstenaar Tom Wesselmann komt uit de befaamde privécollectie van het Gentse verzamelaarskoppel Matthys-Colle. Samen met 39 andere werken uit de verzameling verblijft het voor minstens 10 jaar in het S.M.A.K. 

Kunstliefhebbers kunnen dit najaar in het S.M.A.K. terecht voor de tentoonstelling "Popart: van Warhol tot Panamarenko". Naast werken uit eigen collectie, pakt het museum ook uit met 40 stukken uit de verzameling van Roger Matthys en Hilda Colle. Eén daarvan, "The Great American Nude #45" van poparticoon Tom Wesselmann, werd vorig jaar door de Vlaamse overheid gekocht voor 2,1 miljoen euro. Het museum krijgt het schilderij nu in langdurige bruikleen, samen met 39 andere werken. Op de tentoonstelling is het nog even wachten, maar het werk van Wesselmann en een aantal andere werken uit de collectie kan je nu al bezichtigen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Optimistisch meesterwerk

"The Great American Nude #45" is een werk uit 1963 dat deel uitmaakt van een serie collages. "Een meesterwerk”, vindt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. “Op de voorgrond staat een naakte vrouw, abstract voorgesteld met felle kleuren. Achter haar zie je een stilleven met verschillende verwijzingen naar de popcultuur van die tijd, zoals het Campbellsoepblik van Andy Warhol en de Amerikaanse actrice Katharine Hepburn. Het schilderij is een schoolvoorbeeld van het optimisme van de popart in de jaren 60. Daarnaast legt het werk ook een link met de kunstgeschiedenis. Zo is de naakte vrouw op het divanbed een motief dat je ook terugvindt in klassieke werken van grote kunstenaars, zoals Jacques-Louis David en Manet.”

Lees verder onder de afbeelding.

Great American Nude #45, Tom Wesselmann, 1963 (SMAK.be, bruikleen Collectie Vlaamse Gemeenschap)

Verzamelaarskoppel Matthys-Colle

Niet alleen het werk, maar ook zijn voormalige eigenaars spreken tot de verbeelding. Het echtpaar Matthys-Colle verzamelde tijdens de 2e helft van de 20e eeuw een opmerkelijke kunstcollectie bij elkaar. Ze legden hun oor te luisteren bij kenners in New York, Parijs en Düsseldorf en kochten werken van kunstenaars van wie het oeuvre op dat moment in de lift zat. Toen de Gentse arts Roger Matthys in 2016 het leven liet, omvatte de collectie een 100-tal kunstwerken. 

“Zijn verzameling is een soort echo van de collectie van het S.M.A.K.”, gaat Van Cauteren verder. “Matthys ging buiten de grenzen van zijn eigen land op zoek naar wat nieuw en avant-gardistisch was. Zo heeft hij al die prachtige werken bij elkaar kunnen brengen.” Matthys is bovendien een van de oprichters van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, de voorloper van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst.

Belga

Meest gelezen