Juan Guaidó.
AFP or licensors

Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaarde interim-president Guaidó mag 15 jaar geen politiek mandaat uitoefenen

Juan Guaidó, een van de boegbeelden van de oppositie tegen de links-autoritaire president Nicolás Maduro, mag 15 jaar lang geen politiek mandaat uitoefenen. Ook 27 andere ex-parlementsleden werden veroordeeld. Intussen liggen Venezuela en de Europese Unie op ramkoers over Europese sancties tegen het regime van Maduro.

De Contraloría General de la República, een overheidsorgaan gecontroleerd door de regeringspartij van Maduro, heeft oppositieleider Juan Guaidó en 27 andere ex-parlementsleden veroordeeld omdat ze geen beëdigde verklaring over hun eigendom hadden afgelegd aan het einde van hun mandaat in het parlement.

Iedereen met een politiek mandaat moet voor dat controle-orgaan getuigen zodat de omvang van hun eigendom bekend is, voor en na hun mandaat, liet de Contraloría verstaan. De 28 ex-parlementsleden deden dat niet en worden nu 15 jaar lang een publiek mandaat ontzegd.

Guaidó en de andere 27 argumenteren echter dat ze nog altijd in functie zijn, omdat ze de legitimiteit van de parlementsverkiezingen in december vorig jaar niet erkennen. De oppositie boycotte die verkiezingen, waardoor Maduro's partij het parlement van de oppositie kon heroveren.

Juan Guaidó is momenteel een van de belangrijkste boegbeelden van de oppositie tegen Maduro. In januari 2019 riep hij zich zelf uit tot interim-president omdat Maduro de presidentsverkiezingen via fraude zou hebben gewonnen. Zijn functie van parlementsvoorzitter liet hem dat toe, stelde Guaidó.

Hij werd door verschillende landen erkend, maar slaagde er in eigen land niet in om Maduro op de knieën te krijgen. Sinds de parlementsverkiezingen van december vorig jaar is hij officieel parlementsvoorzitter af. Hij richtte daarop een soort parallel parlement op.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zet de oppositie opnieuw een hak.
AFP or licensors

EU-ambassadeur het land uitgezet

Die omstreden parlementsverkiezingen van december vorig jaar leverden het Venezolaanse regime deze week overigens nieuwe Europese sancties op. De Europese Unie vaardigde sancties uit tegen 19 toplui van het regime.

Volgens de Unie zijn ze betrokken bij het ondermijnen van de democratie en rechtsstaat in Venezuela of bij ernstige mensenrechtenschendingen. Het gaat om topmilitairen, rechters en andere hoge functionarissen. Ze mogen niet langer naar de EU reizen en hun tegoeden in de EU worden bevroren.

Als reactie zet Venezuela de ambassadeur van de EU nu het land uit. De Portugese Isabel Brilhante Pedrosa is opgedragen om binnen de 72 uur Venezuela te verlaten. Eind juni vorig jaar werd de EU-ambassadeur al eens gevraagd het land te verlaten, maar toen werd de beslissing na enkele dagen ongedaan gemaakt.

In Europese diplomatieke kringen wordt de Venezolaanse tegenzet betreurd. Maar het zal het beleid van de EU tegenover Venezuela niet veranderen, is te horen. De EU roept Venezuela niettemin op om de uitzetting ongedaan te maken.

Meest gelezen