Veertien verdachten voor rechter in ons land wegens hulp bij voorbereiding aanslagen Parijs

Veertien verdachten moeten in ons land voor de rechter komen omdat ze de terroristen van de aanslagen in Parijs in 2015 geholpen zouden hebben met de voorbereiding. Dat heeft de raadkamer beslist op de Justitia-site in Brussel. Het gaat dus om een afgescheiden kleiner proces, het eigenlijke proces rond de aanslagen in Parijs start in Frankrijk in september van dit jaar.

In de nasleep van de aanslagen in Parijs, op 13 november 2015,  werden in ons land verschillende verdachten opgepakt. Over een deel van hen denkt het gerecht dat ze erg nauw betrokken waren bij de aanslagen. Zij zijn om die reden overgeleverd aan Frankrijk, zodat ze daar op het groot terreurproces terecht kunnen staan. Dat proces start in september van dit jaar.

Maar daarnaast identificeerde het gerecht nog 20 andere verdachten. Van 14 van hen denkt het parket dat ze geholpen hebben om de aanslagen in Parijs  voor te bereiden, zonder noodzakelijk te weten dat er een aanslag op til was. De raadkamer in Brussel volgde die redenering, en besliste dat zij zich zullen moeten verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Een datum voor dat proces is er nog niet. Van de 6 andere verdachten zijn er 5 buiten vervolging gesteld. Eén van hen moet zich mogelijk nog verantwoorden voor de rechter, maar in een aparte zaak.

Bij de aanslagen in Parijs vielen in totaal 130 doden, 89 daarvan werden vermoord in de concertzaal Bataclan. Er vielen ook meer dan 350 gewonden. Zowel in Frankrijk als in ons land werd een gerechtelijk onderzoek opgestart, omdat de daders van de aanslagen in Parijs zich in Brussel hadden verscholen en daar de aanslagen hadden voorbereid. De terreurcel achter de Parijse aanslagen sloeg in maart 2016 ook toe in ons land. In Brussel en Zaventem kwamen toen 32 mensen om het leven. 

Meest gelezen