sabine joosten

18,5 graden in Ukkel: dagrecord sneuvelt voor vierde dag op rij, "niet uitzonderlijk" zegt weerman Frank Deboosere

Om 14u20 was het 18,4 graden in Ukkel.  Daarmee werd dus voor de vierde dag op rij een temperatuur-dagrecord verbroken. Toch is dat niet zo uitzonderlijk. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2011.

Het mooie weer blijft duren.  Vandaag is voor de vierde dag op rij het warmterecord verbroken: om 14.20 uur was het 18,4 graden in Ukkel. Een half uur later steeg de temperatuur naar 18,5 graden.  Het record stond op 18,3 graden in 1990.

Veel mensen willen duidelijk genieten van de eerste zon en de eerste warmte.  Bij gebrek aan terrasjes is het heel druk in sommige parken. Onder andere in het Sint-Donatuspark (stadspark) in Leuven genieten vele mensen deze namiddag van de zon (lees verder na de foto).

Niet zo uitzonderlijk

Toch zijn warmterecords als deze niet zo uitzonderlijk. Ook in 2007 (24 t.e.m. 28 april) en in 2011 (29 september t.e.m. 3 oktober) werden de dagrecords vijf dagen op rij verbroken. Veel langer geleden, in 1921, was er zelfs één reeks met zes dagrecords (5 oktober t.e.m. 10 oktober).

En hoewel de meeste mensen genieten van de eerste warmere dagen, zijn zulke records geen goed nieuws: "Als je kijkt naar het aantal dagen sinds 1892 dat we al een hoogste maximumtemperatuur hebben gehaald voor die dag, dan zie je heel duidelijk dat er 140 dagen per jaar zijn met een dagrecord in de 21ste eeuw, terwijl er tot 1912 nauwelijks dagrecords voorkwamen. Daarin zie je duidelijk de hand van de klimaatopwarming."

Weerman Frank Deboosere over het dagrecord (lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Komende dagen wordt het weer koeler

Vanaf morgen wordt het geleidelijk aan opnieuw koeler.  Vanaf vrijdag en in het weekend is de zon wel weer van de partij, maar dan komt  de lucht uit het  (noordoosten) en zullen er geen warmterecords meer verbroken worden.

Bekijk hier het weerbericht van woensdagmiddag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen