Vijfling geboren in schapenstal PITO: "Onze leerlingen hebben geholpen bij de bevalling"

Het lammerseizoen is begonnen en in het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek heeft een schaap een vijfling gekregen. Dat is erg uitzonderlijk want normaal krijgen schapen maar twee á drie lammetjes. Op het PITO worden opleidingen gegeven zoals dierenzorg en landbouwtechnieken. Een aantal leerlingen maakten de bevalling mee tijdens de praktijkles en mochten meteen assisteren. 

"De vijfling is dinsdagochtend geboren", vertelt Suzanne Vos, leerkracht dierenverzorging in het PITO. "Rond 8u is het eerste geboren en rond 10u30 is het laatste lammetje eruit gekomen. De leerlingen hebben dus een deel van de bevalling meegemaakt en ze konden meteen assisteren. Tijdens de bevalling het schaap vasthouden en dingen aangeven, en achteraf de lammetjes wegen, de uier van de ooi controleren en de administratie in orde brengen. Er komt wel wat bij kijken."

Een vijfling wil je eigenlijk niet: voor de ooi is het zwaar en economisch brengt het niets op

Suzanne Vos, leerkracht dierenverzorging PITO

Het is de eerste keer dat een vijfling wordt geboren in het PITO. Zo'n vijfling komt maar enkele keren per jaar voor in ons land en is dus vrij uniek. Maar voor de schapenhouder is het minder goed nieuws. "Een vijfling wil je eigenlijk niet", vertelt Vos. "Voor de ooi is het afzien: ze heeft een zware dracht gehad en moet extra veel melk produceren. Economisch brengt het ook niets op. Maar voor onze praktijklessen is dit wel heel interessant. De ooi heeft maar twee spenen, dus moet je melkpoeder en spenen kopen. De leerlingen moeten dan zelf uitrekenen hoeveel het kost, en dan komen ze tot de conclusie dat een vijfling niet rendabel is."

Vier van de lammeren hebben een goed gewicht, zo'n 4,5 kilo, maar eentje weegt maar 1,5 kilo en dat zal nog heel wat extra zorg nodig hebben. Het ligt onder de warmtelamp en krijgt regelmatig voeding bij. Er worden dit seizoen in de schapenstal van het PITO zo'n 80 lammetjes verwacht. 

Meest gelezen