Archieffoto

Minister-president Jambon (N-VA): "Serieuze versoepelingen mogelijk vanaf april, dus voor de paasvakantie"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) denkt dat serieuze versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn vanaf april. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement na vragen van verschillende parlementsleden over het Overlegcomité van komende vrijdag. Er moeten wel al vroeger, vanaf 1 maart, beperkte versoepelingen mogelijk zijn, "met eten en drinken voor de jeugd".

Jambon wees er in het parlement op dat er geen grote versoepelingen mogelijk zijn op 1 maart, op basis van de voorspellende modellen van de experts. "We zitten met een variant die 50 procent besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Als we echt zouden versoepelen op 1 maart, zitten we onmiddellijk met een derde golf."

Maar vanaf april moeten er volgens hem wél serieuze versoepelingen mogelijk zijn. "Er is weinig verschil tussen versoepelen in april of in mei volgens diezelfde modellen", klinkt het bij Jambon. "Ik denk dat er dus serieuze versoepelingen mogelijk zijn vanaf april, dus voor de paasvakantie."

Maar toch moeten er volgens hem wel al vroeger beperkte zaken mogelijk zijn, in het bijzonder voor de jeugd. "Ik deel jullie aandacht voor de jeugd", klonk het bij Jambon. "Ik denk dan ook dat er beperkte versoepelingen mogelijk zijn vanaf 1 maart."

Zo had hij het onder andere over de buitenactiviteiten voor jongeren onder de 12 jaar. "We hebben die regels wat strenger gemaakt en gezegd dat we gingen evalueren na de krokusvakantie. Ik denk dat we dat moeten doen", aldus Jambon. 

Bekijk hier een fragment van de uiteenzetting van Jambon in het Vlaams Parlement en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Kotbubbel

De minister-president hoopt ook nog steeds een kotbubbel te kunnen invoeren. Hij richtte zich daarbij tot Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout. "Uw partij zit in een andere regering. Als u die regering mee op het spoor krijgt om de kotbubbel te steunen, dan hebt u die. De gemeenschapsregeringen zaten al op één lijn. Het is de federale regering die u aan boord moet krijgen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen