Vleermuizen in Riemst worden dit jaar niet geteld: "Uit angst voor coronabesmetting van mens op dier"

De vleermuizen worden dit jaar niet geteld, ook niet in de bekende mergelgroeven in Riemst. Natuurpunt Limburg vreest dat een medewerker de vleermuizen zou kunnen besmetten, schrijft Het Belang van Limburg.

Normaal trekken medewerkers van Natuurpunt elk jaar de groeven in om de populatie vleermuizen te tellen. Deze keer gebeurt dat niet. De vleermuizen worden dus een jaartje met rust gelaten. "We weten dat het coronavirus vorig jaar door een Aziatische vleermuis via een tussenstap, waarschijnlijk een gordeldier, op de mens is overgedragen", verklaart Ghis Palmans van Natuurpunt Limburg. 

"Het risico om nu het omgekeerde te doen, en het virus op een Europese vleermuis over te dragen, gaan we niet nemen. We weten intussen dat het virus overspringt op verschillende diersoorten, die onderverdeeld zijn in risicogroepen. Nertsen zitten bijvoorbeeld in risicogroep 1, muizen in risicogroep 4 en vleermuis dan weer in nummer 3." De kans dat er tijdens het tellen een vleermuis besmet zou raken is klein, beseft Palmans. "Bij een afdaling in een groeve zouden we ook afstand houden en mondmaskers dragen. Toch willen we geen riciso's nemen."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Natuurpunt Limburg maakt zich vooral zorgen over het klimaat in zo'n mergelgroeve. "De luchtvochtigheid in zo'n mergelgroeve bedraagt 96 procent", legt de natuurkundige uit. "Nog 4 procent erbij en het zou regenen. Al het vocht wordt nu opgenomen door de wanden. Je zit daar ook met een zeer lage temperatuur, tussen 4 en 11 graden. We weten nog niet hoe het virus zich gedraagt in die omstandigheden. Voorkomen is dus beter dan genezen."

Voor de dieren is dit helemaal geen probleem, ik heb vooral minder werk

De vleermuizen zelf zullen de rust niet erg vinden. "Dat is voor de dieren ook helemaal geen probleem. Ik heb vooral minder werk", lacht Palmans. "De beslissing is overigens voor heel Europa genomen. Ook voor vleermuizen die in forten of bunkers wonen. In de statistieken heb je dus op Europees niveau een verloren jaar." In de mergelgroeven van Riemst overwintert zo'n 40 procent van de Vlaamse vleermuizenpopulatie.

Meest gelezen