Jaap Arriens

Doodsbedreigingen voor 13-jarig meisje na hondenvideo: onfeilbare Twitterrechters surfen van ene heksenjacht naar andere

Op sociale media wordt deze dagen lustig een video gedeeld waarop te zien is hoe een 13-jarig meisje uit Maldegem met een hond gooit. De reacties bleven niet uit: beledigingen, verwensingen en zelfs doodsbedreigingen. Privacyspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert waarschuwt voor de verwoestende kracht van sociale media. 

"Jonagolds" en vliegende honden

We weten het wel ondertussen: in de Aldi roep je maar beter niet te luid om Jonagolds, als fietser hou je je knieën maar beter in bedwang, en jonge meisjes zwieren maar beter geen honden in de lucht - minstens zonder ze op te vangen. 

We zijn verknocht aan sensatie, de volkswoede tiert welig. Niet alleen op ministers en virologen,  slabakkende vaccinatiecampagnes, maar evengoed en vooral op elkaar. Dat de beelden van gisteren, waar een dertienjarig meisje uit Maldegem met een hond gooit zonder die nadien op te vangen (en daarbij het filmpje nog eens op TikTok gooit), een gekend recept was voor dergelijke woede viel te verwachten. 

Twitter, Facebook en andere sociale media knapten bijna onder de druk van verwensingen en doodsbedreigingen. Er werden valse Instagram-accounts aangemaakt. Er was sprake van naaktbeelden (van een 13-jarig  (!) meisje) die verspreid werden. Haar privé-adres werd gedeeld in een tweet van een anoniem account, waaronder een ander anoniempje schreef "roadtrip, iemand?". "Nu wil ik haar echt van de trap gooien", "ik gooi haar van het hoogste gebouw", "wat een tyfus hoer zeg gadverdamme hoop dat ze stikt", "die mag per direct dood wtf", "iemand schiet haar alsjeblieft". Het gaat nog wel zo even door op Tienertwitter. 

Beluister het interview met Matthias Dobbelaere-Welvaert in "De wereld vandaag" (en lees verder na de audio):

AP

Twitter, Facebook en andere sociale media knapten bijna onder de druk van verwensingen en doodsbedreigingen

Nicole, volgens haar profielfoto een olijke oma, schrijft op Facebook, onder de VTM-reportage: "Als je haar vindt, smak ze dan met haar gezicht tegen de muur. Gewoon om te laten weten hoe het voelt".

200 likes. 

Het Hondje

Verdenk er me nu alsjeblieft niet van dierenmishandeling goed te keuren. Mijn vrolijke hobbyboerderij telt ondertussen tien prachtige Ouessantschapen, acht ganzen, zeven eenden, vier kalkoenen, twee pauwen, zevenenveertig kippen - ik heb ze nog eens in mijn hoofd nageteld -, twee katten en één grote loebas van een hond, een soms ietwat knorrige opa in hondenjaren. Hij is gelukkig te zwaar om in de lucht te gooien. 

Ik hou van dieren, maar ik hou ook van privacy. Van het beleefd onder woorden brengen van woede, van een nuchtere en empathische kijk op de zaken. 

Het hondje verkeert vooreerst, volgens de politie in Maldegem, in goede gezondheid. De opgenomen beelden zouden dateren van vier maanden geleden. 

Ik hou van dieren, maar ik hou ook van privacy

Het meisje is dertien jaar oud. Wie op die leeftijd geen stommiteiten beging, is een halve heilige. Ik heb weliswaar niet met hondjes gegooid, maar heel wat andere bedenkelijke activiteiten uitgespookt. Alle niet-kinderen die dit lezen mogen wellicht blij zijn dat er toen geen smartphonecamera’s en ondingen zoals TikTok bestonden. De schrijver hiervan inclusief. 

Het meisje is dertien jaar oud. Wie op die leeftijd geen stommiteiten beging, is een halve heilige

TikTok: (n)iets voor kinderen

Sociale media brengen maar weinig goeds voor kinderen, laat staan voor volwassenen. Een rijpe geest zou in principe om moeten kunnen met de talloze algoritmes die ons manipuleren, in hokjes duwen, tegen elkaar opzetten. Onze haat en afkeur is de verslavende drank waarmee sociale mediagiganten hun grote dorst lessen. 

Ondertussen mag wel duidelijk zijn dat ook zogenaamde "rijpe" geesten allerminst de gevaren van sociale media doorgronden. De haatreacties kwamen niet enkel van Tienertwitter, maar ook van oma’s, opa’s, moeders. Tegen een hond, is tegen ons. We zijn bijzonder gevoelig voor dierenleed. 

De vraag die overblijft, zijn onze kinderen van dertien en jonger, klaar voor sociale media?

De vraag die overblijft, zijn onze kinderen van dertien en jonger, klaar voor sociale media? Zijn ze zich bewust van het nagenoeg ongrijpbaar potentieel bereik van hun filmpjes? De verwoestende kracht van sociale mediahetzes, die flexibel meesurfen van de ene ‘hype’ naar de andere, onverstoorbaar het internet doorploegend naar de volgende dierenbeul of appelman? 

Zijn wij, volwassenen, ons ervan bewust? Hoewel TikTok een ‘gids’ aanbiedt aan ouders, mag er best wel wat meer sensibilisering komen hoe je als ouder de privacy van je kinderen zo goed als mogelijk bewaakt. Aan ouders vertellen wat ze moeten doen, het is en blijft een bijzonder gevoelig thema. 

Privacy

Een hondje heeft recht op een goede behandeling (en liefst net dat tikkeltje meer). Een meisje van dertien heeft het recht om niet bedreigd, doodgewenst, en voor alle zonden van de wereld te worden beklad. Ze heeft het recht op privacy, om haar adres, foto’s en andere privé-informatie niet door derden gepubliceerd te zien worden. Ze heeft het recht op een eerlijke procesgang. 

Een meisje van dertien heeft het recht om niet bedreigd, doodgewenst, en voor alle zonden van de wereld te worden beklad

Gebeurde dit dertig jaar geleden, was een draai rond de oren wellicht het sluitstuk van de discussie geweest. Nu staan deze beelden voor eeuwig in licht zoemende servers bewaard. Haar naam is bekend. Google zal de rest doen. Bij haar volgende school. Bij haar eerste stage. Bij haar eerste job. Bij haar eerste lief. Het internet vergeet en vergeeft nimmer, klaar om elke misstap uit te vergroten en de wonde vooral niét te laten helen. 

Het internet vergeet en vergeeft nimmer, klaar om elke misstap uit te vergroten en de wonde vooral niét te laten helen

Net zoals het meisje zich duidelijk niet bewust was van de hetze die zou volgen, de haters duidelijk niet bewust welke verwoestende kracht woorden dragen, zijn wij als maatschappij ons eveneens nog stééds niet bewust: ondanks al onze technologische vooruitgang, wetenschappelijke inzichten en schijnbaar onbeperkte wijsheden, zijn we blijkbaar amper onze fakkels ontgroeid. 

Benieuwd naar hoe sociale media onze gegevens verzamelen? Bekijk dan deze heldere uitleg van onze expert sociale media Bram Vandeputte 

Videospeler inladen...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen