Radio 2

Zwaluwkenner helpt bij uitbouw van zwaluwwijk in Rekkem

Het stadsbestuur van Menen wil in deelgemeente Rekkem een zwaluwwijk opzetten. Het krijgt daarbij raad van zwaluwkenner Philippe Mingels. "Ze nestelen bij voorkeur op zuidoost gerichte gevels, maar daar zit wel wat speling op."

Uit onderzoek blijkt dat de zwaluwen een zwak hebben voor de ruime omgeving van de Croisé in deelgemeente Rekkem. Vorig jaar zijn daar 15 nesten gevonden. Schepen Patrick Roose (SP.A): “Deze lente willen we daar de zwaluwen extra nesten aanbieden. Daarom hebben we meer dan 400 mensen een brief en postkaart gestuurd waarmee ze een  gratis kunstnest kunnen aanvragen. We geven er een gratis plankje bij om uitwerpselen op te vangen. De stad wil de nesten en de planken gratis komen ophangen."

Leven en nestelen in kolonies

Om te weten waar de nesten best gehangen worden, doen ze een beroep op zwaluwkenner Philippe Mingels. Hij volgt het nestelen van de huiszwaluw bij ons al jaren. "Huiszwaluwen leven en nestelen in kolonies”, zegt hij. “Op andere plekken in de wereld nestelen ze tegen rotsen, maar bij ons doen ze dat tegen gevels. Liefst zo hoog mogelijk en op een plekje dat genoeg bescherming biedt tegen regen, wind en zon. Daarom vinden we ze onder dakgoten. Maar ook kunstnesten zijn een interessant alternatief. Alleen is niet elke gevel geschikt. Ze nestelen bij voorkeur op zuidoost gerichte gevels, maar daar zit wel wat speling op. Daarom is het goed om elke aanvraag individueel te bekijken.”

Meest gelezen