Het meisje van 10 dat schoolbus moest nemen, maar nooit werd teruggezien: 30 jaar geleden verdween Nathalie Geijsbregts

Ze had vandaag 40 jaar moeten zijn, maar ze is intussen al 30 jaar vermist. Nathalie Geijsbregts verdween op 26 februari 1991 in het Vlaams-Brabantse Leefdaal. Ze stond er te wachten op de bus naar school, maar werd vermoedelijk ontvoerd. De voorbije decennia waren er verschillende sporen, maar dat leidde nooit tot een doorbraak. Nathalie werd nooit gevonden.

Een bushalte in Leefdaal in Vlaams-Brabant, in de ochtend van 26 februari 1991. De ouders van Nathalie Geijsbregts zetten hun dochter van 10 af, zodat ze er de bus naar school kan nemen. Maar op die bus zou ze nooit stappen. Wat er toen precies is gebeurd, is tot op vandaag onduidelijk. Een getuige zag Nathalie aan de bushalte aan boord stappen in een grijze Toyota.

Waarover gaat de zaak-Nathalie Geijsbregts?

Onderstaande video legt in 1 minuut uit wat er ook alweer is gebeurd:

Videospeler inladen...

Meteen na de verdwijning zetten de ouders van Nathalie een grote zoekactie op poten in de buurt. Er werden ook massaal foto's van het meisje verspreid. Politie en gerecht zochten met man en macht naar een spoor, maar voorlopig zonder resultaat.

Lees verder onder de foto:

Speurders zoeken naar Nathalie Geijsbregts op een boerderij in Jodoigne. in 1991.

In 1999 lijken de speurders dan toch een belangrijke aanwijzing in handen te hebben. Een vrachtwagenchauffeur die in de gevangenis in Nederland zat voor 3 kindermoorden, zou aan een medegevangene bekend hebben dat hij Nathalie verkrachtte en vermoordde. Dat vertelt althans de medegevangene. Maar de vrachtwagenchauffeur gaf dat nooit toe tijdens de verhoren met de speurders. In september 2001 overleed hij ook, na een ongeval in de gevangenis. Het gerecht zocht nog op verschillende plaatsen waar de man mogelijk het lichaam van Nathalie had achtergelaten, maar er werd nooit iets gevonden. 

Lees verder over het onderzoek onder de foto:

Speurders zoeken in 2000 naar het lichaam van Nathalie Geijsbregts op een parking, waar een vrachtwagenchauffeur stopte die haar mogelijk ontvoerde.

In de jaren daarna volgen de speurders ook nog andere pistes. Toen in juli 2004 seriemoordenaar Michel Fourniret werd gevat, leek het er even op dat hij achter de verdwijning van Nathalie zou zitten. Maar ook dat bleek een doodlopend spoor.  Drie jaar later werd nog een man uit Rotselaar opgepakt op verdenking van de ontvoering, maar de man werd vrijgelaten wegens te weinig bewijzen en nadat hij slaagde in een test met de leugendetector. In 2009 verspreidde Child Focus nog een verouderingsfoto van Nathalie, waarop te zien was hoe ze er intussen zou uitgezien hebben. Maar het levert allemaal niks op.

De hoop nooit opgeven

"In de loop der jaren hebben we verschillende pistes gevolgd. De ene al intensiever en interessanter dan de andere. Telkens er een zaak opdook is dat bekeken in het licht van de verdwijning, denk aan Dutroux, Fourniret of Ronald Janssen. Maar dat heeft helaas nooit iets concreet opgeleverd", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen in "Start je dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant. 

We mogen nooit uitsluiten dat iemand iets weet

Alain Remue, Cel Vermiste Personen

Toch wil Remue de hoop nooit opgeven. "Dit soort zaken wordt nooit afgesloten. Je moet er rekening mee houden dat er hoe dan ook op elk moment nieuwe informatie kan binnenkomen. Dan moeten we klaar zijn om daarmee aan de slag te gaan", zegt Remue. "De onderzoeksrechter en de speurders van toen zijn wel allemaal met pensioen. Maar wij zorgen dan dat er mensen zijn die toch stand-by zijn en in grote lijnen de inhoud van het dossier kennen." Zelfs in deze zaak is het niet totaal onmogelijk dat de gouden tip nog komt. "We mogen nooit uitsluiten dat er toch ergens iemand iets weet en daar nooit mee naar buiten is gekomen. Misschien is iemand het beu om dat geheim te hebben. Of misschien heeft iemand altijd gezwegen voor iemand anders, maar is er intussen een haar in de boter gekomen. Soms hebben die mensen ook een kleine aanzet nodig, en dat kan bijvoorbeeld de verjaardag van de verdwijningszaak wel zijn."

Heeft u meer informatie over de zaak? Contacteer dan de federale politie via het gratis nummer 0800/30 300 of het online tipformulier.

Lees verder onder de foto:

In 2009 verspreidde Child Focus nog een verouderingsfoto van Nathalie.
BELGA/VERGULT

Ben jij over de regenboog? Ik weet het niet

Eric Geijsbregts, vader van Nathalie

Voor de nabestaanden van Nathalie is haar verdwijning tot vandaag in elk geval bijzonder pijnlijk om dragen. "Tien jaar ben je bij ons geweest, 30 jaar mis ik jou al", schreef haar vader Eric Geijsbregts op Facebook op haar verjaardag zo'n 2 weken geleden. "Je bent ontvoerd en nog steeds vermist. Ben je over de regenboog? Ik weet het niet, we blijven met vele vragen achter. Misschien gaan deze vragen nooit opgelost worden. Maar jij blijft leven in mijn herinneringen, ze zijn van mij en verdwijnen nooit", aldus haar vader.

Meest gelezen