Videospeler inladen...

Premier De Croo roept op tot kalmte over versoepelingen: "Ons niet laten verleiden door roekeloosheid"

Eén dag voor het Overlegcomité zich buigt over mogelijke versoepelingen in het coronabeleid roept premier Alexander De Croo (Open VLD) op om het hoofd koel te houden en geen roekeloze beslissingen te nemen. Zoniet komt het perspectief op meer vrijheid na corona in het gedrang, waarschuwt hij.

Het was een spervuur van vragen waaraan de premier in de Kamer werd onderworpen. Vragen over het opbod aan versoepelingsvragen, vragen over de moeizaam verlopende vaccinatiecampagne, vragen over het gebrek aan perspectief, vragen over maatregelen die te zwaar wegen, vragen over mensen die erdóór zitten, vragen over de impact van de coronamaatregelen: de ploeg van 11 miljoen Belgen lijkt wel een illusie te worden. Zelfs bij de meerderheid zitten niet alle partijen op dezelfde golflengte meer? "Is uw regeringsbubbel gebarsten?", schertst Kamerfractievoorzitter Peter De Roover (N-VA).  

Mochten we nu ondoordachte beslissingen nemen, zetten we het perspectief dat de experten geven op het spel

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Premier De Croo geeft toe dat het Overlegcomité van morgen er op een moeilijk moment komt: de lente is in het land en de Belgen hebben meer vrijheid geroken. Maar hij verwijst meteen naar de experten die vorige maandag hebben aangegeven dat versoepelingen in april-mei haalbaar zijn, maar tegelijk zeggen dat we in afwachting daarvan voorzichtig moeten zijn.

"Mochten we nu ondoordachte en roekeloze beslissingen nemen, zetten we het perspectief dat de experten ons gegeven hebben op het spel", aldus De Croo. Daarmee wil hij niet gezegd hebben dat er niets mogelijk is. "We moeten kiezen voor een voorzichtige koers, maar ook voor een koers die ervoor zorgt dat mensen die het moeilijk hebben de draagkracht kunnen behouden." Daarmee refereert hij onder meer aan de al opgelaten ballonnetjes over het vergroten van de bubbel voor samenkomsten buiten van 4 naar 8 à 10.

We mogen ons nu niet laten verleiden door roekeloosheid

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"We moeten tonen dat we het hoofd koel kunnen houden", zegt de premier. "We mogen ons nu niet laten verleiden door roekeloosheid. Dat zou de grootste fout zijn die we kunnen maken. We bewijzen daarmee niemand een dienst, integendeel."

"We moeten nu beslissingen nemen die verantwoord zijn, beslissingen die veilig zijn, maar ook beslissingen nemen die mensen ondersteunen die het vandaag moeilijk hebben", aldus De Croo.

Bekijk hieronder de tussenkomst van de premier in de Kamer en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

We kloppen Europees op tafel om ons te beklagen over de voortdurende wijzigingen in de leveringsschema's 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kreeg een aantal lastige vragen over de vaccinatiecampagne. Hij benadrukt dat álle vaccins goede vaccins zijn. "Alle resultaten tonen aan dat ze effect hebben", aldus Vandenbroucke. Hij geeft toe dat er veel onzekerheden zijn, veel positieve en negatieve verrassingen en veel kinderziektes. 

"We kloppen Europees op tafel om ons te beklagen over de voortdurende wijzigingen in de leveringsschema's en de onzekerheden die daarmee samenhangen", zegt Vandenbroucke. Hij ontkent ook dat andere landen op korte termijn meer vaccins zouden ontvangen omdat ze overschotten opkopen. Volgens hem zullen die landen die overschotten pas op het einde van de vaccinatiecampagne krijgen. "Wij hebben geoordeeld dat we dat niet zo interessant vonden." Vandenbroucke zegt dat hij geen aanwijzingen heeft dat ons land benadeeld zou worden bij de vaccinaankopen. 

Bekijk hieronder de tussenkomst van minister Vandenbroucke in de Kamer:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst volgde het vragenuurtje in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen