Als het van de corona-experts afhangt, moeten we voor eind maart geen versoepelingen verwachten

In haar advies aan het Overlegcomité laat de Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19 (GEMS) zo goed als geen ruimte voor versoepelingen. Morgen komt het Overlegcomité samen om te bekijken of de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. In hun rapport waarschuwen de experts van de GEMS voor een derde golf als we de teugels al te veel vieren.

"De huidige epidemiologische situatie en de modellen laten voor de komende 4 weken geen versoepelingen toe", schrijven de experts in hun rapport. Als het van hen afhangt, kunnen de eerste versoepelingen pas vanaf eind maart

In een eerste fase hebben ze het over voorzichtige versoepelingen:

  • buiten samenkomen met 8 à 10 personen (i.p.v. 4 nu),
  • beperkte versoepelingen in het beroepsonderwijs en buitengewoon onderwijs (secundair),
  • samenkomen met maximaal 10 personen voor kwetsbare groepen (bvb. in de psychiatrie),
  • de "kotbubbel" mogelijk maken, waarbij kotstudenten in één huis als één huishouden worden beschouwd.
De experts raden ook aan om die versoepelingen voor jongeren en kwetsbare groepen voorrang te geven, in de plaats dus van de versoepelingen die begin deze maand zijn beslist (voor de niet-medische contactberoepen).
 

Op een tweede reeks versoepelingen wordt geen timing gezet. Het gaat hier over een geleidelijke heropening van alle secundair onderwijs, over meer fysieke lessen in het hoger onderwijs, meer activiteiten voor de jeugd en socioculturele activiteiten voor een beperkt publiek.

De tweede versoepelingsgolf kan voor de experts pas als de drempels van 800 besmettingen per dag, 75 hospitalisaties per dag, een positiviteitsratio van maximaal 3 procent en een reproductiegetal onder de 1 worden bereikt. Voor de goede orde: momenteel tellen we meer dan 2.000 besmettingen en zo'n 119 hospitalisaties per dag, met een positiviteitsratio van 6 procent en een reproductiegetal dat boven de 1 ligt.  

Niet-essentiële reizen blijven voor de experts uit den boze, verplicht telewerken en de nachtklok worden best behouden en horeca-activiteiten binnen en grote bijeenkomsten moeten verboden blijven.

Het is van essentieel belang om de maatregelen iets later te versoepelen in plaats van te vroeg

"Er is een groot verschil tussen de epidemiologische toestand vandaag en de vorige periode van versoepelingen in juni 2020", schrijven de experts. Als we met andere woorden versoepelen zoals de regering-Wilmès in september vorig jaar stevenen we af op een derde golf.

"De maatregelen opheffen kan ondanks de vaccinatiecampagne leiden tot een derde golf", waarschuwen de experts. Door de maatregelen nog een tijdje vol te houden hopen ze dat de vaccinatiecampagne een kans krijgt en dat het risico op besmetting en ziekte kleiner wordt. "Daarom is het van essentieel belang om de maatregelen iets later te versoepelen in plaats van te vroeg." 

Morgen hebben de politici het laatste woord. Volgen zij het advies van de experts of gaan ze in op de vele vragen om versoepelingen van de afgelopen dagen? Het Overlegcomité van morgen zal moeilijke knopen moeten doorhakken.

Bekijk hieronder het interview uit "Het Journaal" met viroloog Marc Van Ranst.

Videospeler inladen...

Meest gelezen