ROBIN UTRECHT

Vlaams-Brabantse apothekers leren vandaag hoe ze vaccin moeten zetten, zaterdag is het aan de Oost-Vlaamse apothekers

Vandaag krijgen de eerste apothekers uit Vlaams-Brabant een opleiding om te leren vaccineren. Het gaat om 150 apothekers die zich hebben opgegeven om te helpen vaccineren in de vaccinatiecentra. Ze hebben al een theoretische cursus achter de rug, en vandaag leren ze in Vilvoorde hoe ze een spuitje moeten zetten. Zaterdag is er eenzelfde opleiding in Gent, voor de apothekers uit Oost-Vlaanderen. 

"De interesse van apothekers om te leren vaccineren is groot", vertelt Hilde Deneyer, apotheker in Overijse en voorzitter van het Brabants Apothekersforum. "We vinden het als apotheker ook belangrijk om te kunnen helpen in vaccinatiecentra. In Vlaams-Brabant worden 150 apothekers opgeleid om te leren vaccineren, dat is ongeveer 30 procent van alle Vlaams-Brabantse apothekers."

Veilig prikken

De eerste praktische les wordt vandaag gegeven in Vilvoorde. "De apothekers hebben al een theoretische les achter de rug, en nu leren ze hoe ze veilig moeten prikken", vertelt Hilde. "De apothekers krijgen ook extra EHBO-lessen. Stel dat de prik voor bijwerkingen zorgt, wat uiterst zelden gebeurt, dan weten ze wat ze moeten doen." Zaterdag wordt dezelfde opleiding in Gent gegeven. Ook daarvoor hebben er zich 150 apothekers aangemeld.

Opleiding is preventief

De apothekers mogen pas vaccineren als er te weinig artsen en verpleegkundigen zijn

Marleen Haems directeur bij kovag

Apothekers mogen pas vaccineren als er een probleem is met het aantal vaccinatoren. “Er bestaat een noodwet daarover, als er echt geen artsen en verpleegkundigen meer zijn, dan mogen apothekers vaccineren. Daarvoor krijgen ze nu dus de nodige opleiding”, vertelt Marleen Haems, directeur van de Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgilde. "Tegen juni zullen er in totaal 2.100 apothekers in Vlaanderen opgeleid zijn om te kunnen vaccineren." 

Let wel: door de Belgische wetgeving mogen apothekers niet vaccineren in hun eigen apotheek. Als de apothekers worden ingeschakeld om te helpen bij het vaccineren, zal dat ook in de vaccinatiecentra gebeuren. 

Meest gelezen