AFP or licensors

Gespannen situatie in Armenië: premier ontslaat legerchef na "poging tot staatsgreep"

In Armenië, in de Kaukasus, loopt de spanning hoog op. De top van het leger eist het ontslag van premier Pashinyan en zijn regering. Pashinyan spreekt over een poging tot militaire staatsgreep en stuurde de stafchef van het leger prompt de laan uit. De oppositie waarschuwt voor een burgeroorlog.

De top van het Armeense leger stuurde vanmorgen een verklaring de wereld in, waarin ze eist dat premier Nikol Pashinyan en zijn regering ontslag nemen. De verklaring van het leger volgt op het ontslag van een adjunct van de topman van het leger gisteren, maar ook op een reeks demonstraties eerder deze week, waarbij meerdere dagen duizenden mensen op straat kwamen.

De demonstranten eisten dat de premier en zijn regering aftreden wegens hun aanpak van het conflict om Nagorno-Karabach, enkele maanden geleden (zie kaderstukje). De betogingen zijn overigens niet nieuw, de voorbije maanden was er geregeld straatprotest tegen de regering.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Burgeroorlog

Pashinyan noemde de verklaring van het leger in een boodschap aan het volk op Facebook een "poging tot staatsgreep". Hij stuurde de stafchef van het leger prompt de laan uit en riep zijn aanhangers op om op straat te komen in het centrum van de hoofdstad Jerevan. Even later dook hij zelf ook op in het straatbeeld (foto bovenaan). Pashinyan noemde de situatie in zijn land "gespannen", maar "beheersbaar".

De oppositie ziet dat anders. Ze riep de premier op om zijn "laatste kans" te grijpen om op vreedzame wijze afstand te doen van de macht. Anders zou er wel eens een burgeroorlog kunnen uitbreken, waarschuwt de grootste oppositiepartij van het land. Later op de dag riep de premier de oppositie op om niet meer te betogen en nodigde hij hen uit om rond te tafel te gaan zitten om een uitweg te zoeken uit de politieke crisis.

Rusland, traditioneel een trouwe bondgenoot van Armenië, zegt "heel ongerust" te zijn over de spanningen die er heersen. "We roepen iedereen op tot kalmte", liet het Kremlin weten (het kantoor van de Russische president). Tegelijk benadrukte het Kremlin dat de gebeurtenissen in Armenië een "exclusief binnenlandse aangelegenheid" zijn.

Buurland Turkije, dat in het conflict om Nagorno-Karabach dan weer een bondgenoot is van Azerbeidzjan, heeft "met klem" de "poging tot staatsgreep" veroordeeld. (De tekst gaat voort onder de foto.)

Een demonstratie eerder deze week in Jerevan.
AFP or licensors

Zes weken bloedige strijd in Nagorno-Karabach

In september vorig jaar laaide het oude conflict over Nagorno-Karabach weer in alle hevigheid op. Nagorno-Karabach is een betwist gebied in Azerbeidzjan waarvan de meerderheid van de inwoners van Armeense oorsprong is.

De Armeense bevolking in Nagorno-Karabach wil zich aansluiten bij Armenië en wordt daarin gesteund door de Armeense regering. In september vorig jaar viel Azerbeidzjan het gebied binnen. Na hevige gevechten van zo'n 6 weken waarbij duizenden doden vielen, kwam het tot een staakt-het-vuren. Russische en Turkse militairen zijn sindsdien in het gebied aanwezig om er op toe te zien dat het bestand wordt nageleefd.

In Armenië werd het bestand op grote onvrede onthaald. Al snel brak onrust uit in Jerevan. De demonstranten vonden en vinden vandaag nog steeds dat premier Pashinyan te veel heeft toegegeven aan Azerbeidzjan. Tijdens het conflict heroverde Azerbeidzjan grondgebied op Armenië, dat het volgens het bestand niet moest teruggeven.

Meer lezen over Nagorno-Karabach? Bekijk hier ons dossier.

Meest gelezen