Gentse snackbar 't Hoekske (die 24 op 24 open was) sluit na 32 jaar en laat mooie verhalen na: "Broodje martino op huwelijksnacht"

Een van de bekendste snackbars uit Gent, ’t Hoekske, moet na 32 jaar noodgedwongen sluiten. De zaak was 24 op 24 open en was dé plaats voor studenten om na een stevig nachtje doorzakken een broodje te verorberen, of zelfs een biefstuk-friet. Radio 2 Oost-Vlaanderen nam de tijd om samen met klanten van 't Hoekske herinneringen op te halen. 

32 jaar lang kon je 24 op 24 en 7 op 7 terecht in de zaak op de hoek van de Sint-Kwintensberg en de Kortrijksepoortstraat in Gent. 5 jaar geleden deed de uitbaatster nog een serieuze investering, maar tegen de coronapandemie en de bijhorende lockdown was ’t Hoekske niet opgewassen. Het einde van de bekende snackbar betekent het einde van een tijdperk in de Gentse studentenbuurt.

In trouwkledij smullen na nachtje braken

"Mijn nicht Cindy heeft haar huwelijksnacht doorgebracht in 't Hoekske", herinnert Wendy Raekelboom zich. “Op 11 mei was dat 13 jaar geleden. Het koppel gaf een feest met een walking dinner in Lochristi, maar de bruid reageerde allergisch op de schaaldieren die geserveerd werden. Het hele feest lang hing ze boven het toilet. Rond 5 uur was het feest afgelopen. De allergie was ondertussen uitgewerkt en de bruid had honger, want na de schaaldieren had ze niets meer gegeten."

In trouwkostuum zakte het pasgetrouwde koppel af naar 't Hoekske. Wendy en haar toenmalige vriend gingen mee. “Het was de enige plek waar je op dat uur nog iets deftigs kon eten. Onderweg naar ’t Hoekske kwamen we nog heel wat zatte studenten tegen. Ik ben er zeker van dat ze dachten dat ze hallucineerden”, lacht ze. Het kwartet bestelde een broodje martino met extra ansjovis, een broodje ham en kaas met cocktailsaus en een broodje préparé. 13 jaar later is het koppel nog steeds gelukkig getrouwd. 

Broodje soms of broodje smos?

Heel wat studenten moeten nog steeds spontaan lachen met de fouten op de menukaart. Zo kon je er onder meer een "soms kaas en ham" of een "soms kaas" bestellen, in plaats van een smos. “Die fout heeft jaren op de menukaart gestaan”, lacht Damy, die er geregeld met zijn collega’s een broodje ging eten na een shift in discotheek Decadance. “Mijn kameraad bestelde dan bewust een "soms". De bediende die het broodje maakte, keek maar raar op.” 

Vergaderingen van Jean-Pierre Van Rossem

Soms was het ook bittere ernst in de snackbar. Zo hield Jean-Pierre Van Rossem zijn vergaderingen in ’t Hoekske, toen hij met partij ROSSEM een comeback deed in de nationale politiek. “Die vergaderingen vonden dan ’s avonds en ’s nachts plaats, achterin de zaak, bij die grote plasmatelevisie”, vertelt theatermaker Stijn Brouns. “Die vergaderingen waren hilarisch. Je zag op den duur ook niet meer wie de gewone klant was en wie er eigenlijk de vergadering wilde bijwonen."

"’t Hoekske was toch wel een symbool in Gent. Iedereen kwam er samen: studenten, crapuul, theatermakers, .... Het was de plek voor plezier en vertier. Het was voor mij alvast een plek vol inspiratie”, besluit Brouns. 

kasto80

Meest gelezen