Videospeler inladen...

Schimmel op muren, kapotte deuren, verwarming die niet werkt: "Onmenselijke omstandigheden in appartementen Kolderbos"

De sociale flats in het woonblok op de Hooiweg 105 in Kolderbos (Genk) vertonen allerlei gebreken. Dat blijkt uit een rondvraag van Genks gemeenteraadslid Gaby Colebunders (PVDA) bij een groot deel van de bewoners. Er zijn al langer plannen om het gebouw te slopen, maar het zou pas in 2023 tegen de grond gaan. Tot dan blijft het grotendeels bewoond. Myriam Indenkleef van sociale woonmaatschappij Nieuw Dak reageert geschrokken en wijst op een communicatieprobleem. “We gaan hier meteen mee aan de slag”, aldus de directeur.

Genks gemeenraadslid Colebunders belde vorige week aan bij een een dertigtal huurders in de Hooiweg 105 om de woontoestand in kaart te brengen. Het resultaat: een eindeloze lijst met gebreken en mankementen. "In de meeste woningen hopen schimmel en vocht zich op, op sommige plekken reikt de schimmel zelfs van de vloer tot aan het plafond", vertelt de politicus. "Er zijn deuren die niet meer sluiten en ramen waar je een vinger tussen kan steken. Mensen getuigden ook over lekkende of verstopte afvoersystemen en verwarmingstoestellen die niet meer werken. Deze woonomstandigheden zijn onmenselijk.” 

Vocht en schimmel

Bewoonster Monique, moeder van een tienerdochter, verwarmt haar volledige appartement met het verwarmingstoestel in de woonkamer. “De jongeman die de reparatie kwam uitvoeren kon het probleem niet oplossen en daarmee was de kous af. Tijdens de vrieskou hebben we noodgedwongen in de living geslapen. Verder heb ik weinig warm water en is de waterdruk te laag. Mijn voordeur is kapot en de deurtjes van mijn keukenkastjes zitten los. Maar het grootste probleem is vocht en schimmel, in elke kamer van mijn flat.”

Volgens Monique dragen de bewoners van het woonblok een negatieve stempel met zich mee. “Voor de buitenwereld zijn wij allemaal crapuul. Veel kinderen mogen niet omgaan met mensen die hier wonen. Het lijkt wel of iedereen die niet meer meetelt hier wordt gedeponeerd. Toen ik een zestal jaar geleden naar dit appartement verhuisde, heb ik geweend als een kind. Hoewel de gebreken in het begin mooi gemaskeerd waren, liet de ware staat van woonst niet lang op zich wachten. Na drie dagen sprong een zekering in een verouderde zekeringkast waarna ik urenlang moest prutsen. Een voorbode van een hoop kommer en kwel.” 

(Lees verder onder de audio:)

Ik heb de kapotte balustrade op de overloop zelf vastgebonden met touw. Mijn zoontje had gemakkelijk te pletter kunnen storten.

Buurman Rachid bevestigt het schimmel- en vochtprobleem. “Afspraken maken met de medewerkers van Nieuw Dak lukt niet. Ik moet altijd heel lang wachten op een antwoord. De afvoer van mijn bad was recentelijk verstopt, maar mijn probleem kreeg geen gehoor. De dampkamp in de keuken was geel en vies bij het betreden van het appartement. Bovendien zit de balustrade van de overloop recht tegenover mijn deur al een tijdje los. Dat ontdekte ik toen mijn zoontje daar aan het spelen was. Levensgevaarlijk, hij had gemakkelijk te pletter kunnen storten. Ik heb de balustrade zelf dan maar met koord vastgebonden.”

Sirin, de buurvrouw die een verdieping hoger woont, toont hoe proper haar flat is. “Je kan hier bijna van de vloer eten en we verluchten de kamers voldoende. Toch staat heel ons huis vol schimmel. Ik woon hier met twee piepjonge kinderen. De baby moet vaak hoesten. Deze leefomstandigheden zijn een ramp voor onze gezondheid.”

Nieuwe sloopdatum in 2023

Het gebouw is eigendom van sociale woonmaatschappij Nieuw Dak. Dat het gebouw nog rechtstaat, heeft volgens directeur Myriam Indenkleef van Nieuw Dak te maken met overmacht. “Door de jaren heen hebben verschillende problemen vertragingen veroorzaakt. De afbraak van de Hooiweg 105 maakt deel uit van een groot renovatietraject van 700 appartementen in Kolderbos. Op het oponthoud na is alles uitstekend verlopen. De bewoners van de Hooiweg werden in 2019 grondig ingelicht over het feit dat de nieuwe sloopdatum voorzien wordt in 2023”

“We doen er alles aan om hun woonsituatie in tussentijd zo aangenaam mogelijk te maken,” vervolgt Indenkleef. “Ondanks de beslissing dat het gebouw weldra tegen de grond gaat, zijn er de laatste jaren voor 800.000 euro werken uitgevoerd om de woonkwaliteit te verbeteren. Bovendien is elke aanvraag tot herstelling die bij ons gekend is, beantwoord en afgerond. Er lopen twee voltijdse medewerkers rond in de wijk die vlot aanspreekbaar zijn. We zijn dan ook geschrokken van het feit dat we van bepaalde zaken niet op de hoogte waren. Dat communicatieprobleem willen we constructief oplossen. Dit is absoluut geen onwil. We zijn meteen nadat we hier lucht van kregen zelf een rondje gaan doen door het gebouw en gaan met de vaststellingen aan de slag.”

Meest gelezen