AFP or licensors

AstraZeneca-CEO geeft toe dat deel van EU-productie coronavaccins naar Britten gaat: "Maar grootste deel blijft in EU"

Pascal Soriot, de CEO van farmabedrijf AstraZeneca, bevestigt dat zijn bedrijf contractueel een deel van de coronavaccins die in de EU geproduceerd zijn, moet leveren aan het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij tijdens een hoorzitting in het Europese Parlement. "We hebben een aantal contracten geërfd die de universiteit van Oxford met de Britse overheid heeft afgesloten."

In een hoorzitting in het Europese Parlement kwamen verschillende toplui van grote coronavaccinproducerende farmabedrijven de stand van zaken toelichten. Onder hen ook Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca. Dat Zweedse farmabedrijf heeft samen met de universiteit van Oxford een coronavaccin ontwikkeld. Maar productieproblemen hebben het bedrijf al meermaals genoopt om het aantal geleverde vaccins in de EU naar beneden bij te stellen, zeer tot frustratie van de Europese lidstaten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Over die productieproblemen heerst veel wantrouwen in de EU, te meer daar in Verenigd Koninkrijk de vaccins wel vlotter geleverd lijken te worden. Soriot kreeg daarom veruit de meeste en de meest kritische vragen voorgeschoteld. 

Hij bevestigde al snel het bericht dat AstraZeneca er contractueel toe verbonden is om een deel van de in Nederland geproduceerde coronavaccins aan de Britten te leveren. Volgens Soriot heeft AstraZeneca die contracten geërfd van de universiteit van Oxford, toen het daarmee een samenwerking aanging in de lente van vorig jaar.

"Het VK heeft veel geld aan de universiteit van Oxford gegeven voor de ontwikkeling van het coronavaccin", legde hij uit. "Het heeft ook de kapitaalinvesteringen gesponsord die nodig waren om de productie op te trekken, onder meer ook in Nederland. Wanneer wij het contract met Oxford tekenden, moesten wij die contracten overnemen."

"Ingewikkeld proces"

Soriot benadrukte daarna wel dat "het overgrote deel van wat in de EU is geproduceerd ook naar de EU gaat". Volgens hem is vertraging in de levering vooral te wijten aan een lagere productiviteit van de bioreactoren in sommige fabrieken.

"Vaccinproductie is een ingewikkeld biologisch proces, dat een leercurve heeft. Sommige productielocaties hebben zeer snel geleerd, andere minder snel. Het aantal dosissen per liter dat je uit een bioreactor haalt, kan tussen de 1 en 2 maal groter of kleiner zijn, afhankelijk van de productielocatie."

Volgens Soriot kan zijn bedrijf in het eerste kwartaal 40 miljoen dosissen leveren aan de EU, maar zal dat in het tweede kwartaal een pak hoger liggen. Hij bekijkt naar eigen zeggen ook andere manieren om de productie verder de hoogte in te krijgen, via partnerschappen en zelfs via productiepartners buiten de EU.

"Verhaal rammelt"

Het Nederlandse europarlementslid Esther de Lange, die de bewuste vraag naar de contracten stelde, is niet tevreden met de antwoorden van Soriot. "Het verhaal van AstraZeneca rammelt aan allerlei kanten. Als de contracten van het VK en de EU praktisch tegelijkertijd zijn getekend, waarom wordt er in de EU dan 60 procent minder geleverd? Dat wist Soriot ook vandaag nog steeds niet uit te leggen."

Dat ook de productiefaciliteit in het Nederlandse Leiden aan het VK levert, vindt de Lange bedenkelijk. "Het lijkt erop dat AstraZeneca hun huid twee keer heeft willen verkopen, zo werkt het natuurlijk niet. Zij hebben een belofte gedaan en die moeten ze nu waarmaken. Ondertussen zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden na deze hoorzitting."

Onze reporter Rob Heirbaut volgde de zitting in het Europees Parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen