Controversieel gedenkteken voor koloniale bevelhebber krijgt bordje met uitleg in Deinze

Deinze heeft een bord met uitleg geplaatst bij het omstreden gedenkteken voor Jules Van Dorpe op het Ricardplein. Jules Van Dorpe was de militaire opperbevelhebber in Congo, toen het privébezit was van koning Leopold II. Hij was mee verantwoordelijk voor de wandaden die er zich afspeelden. Tijdens acties van Black Lives matter werd het beeld in plastic gehuld. Hier en daar werden toen ook andere controversiële beelden weggehaald. Deinze kiest voor duiding bij het beeld, om "ook de zwarte bladzijden in de geschiedenis niet te vergeten".

Het gedenkteken voor Jules Van Dorpe is al een tijdje omstreden, net als andere beelden die refereren aan het Belgisch koloniale verleden. Zeker tijdens acties van Black Lives Matter werden de beelden beklad of ingepakt. Die beweging voerde acties na de dood, in de Verenigde Staten, van een zwarte man bij een politietussenkomst, ook bij ons. Her en der werd actie gevoerd tegen racisme, en de koloniale beelden werden opnieuw in vraag gesteld. In sommige steden en gemeenten zijn dergelijke omstreden beelden weggehaald, ‘omdat ze die verheerlijking niet verdienen’.

(Lees voort onder de foto van het ingehulde gedenkteken)

“Als militaire opperbevelhebber van het privéleger van koning Leopold II in Congo, was hij verantwoordelijk en zeker op de hoogte van de racistische wandaden die er zich afspeelden”, zegt Van Thuyne. “Al een hele tijd is er veel discussie over de rol van Leopold II in Congo. Daarom zijn er beelden weggehaald of besmeurd omdat ze die periode 'verheerlijken'. Maar wij hebben samen met de erfgoedraad beslist om dat niet te doen. Het is een zeer zwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis. Maar die moet ook geduid kunnen worden. Het is belangrijk om ons te herinneren hoe we op dat moment keken naar kolonisatie en hoe racistisch wij daar zijn mee omgegaan.”

Van Dorpe was verantwoordelijk en zeker op de hoogte van de wandaden in Congo
Bart Van Thuyne, schepen voor erfgoed (CD&V)

Het gedenkteken voor Jules Van Dorpe op het Ricardplein staat er intussen al 100 jaar, en krijgt nu dus een bord met uitleg. “De tekst op het bord is samen met de erfgoedraad opgesteld”, zegt Van Thuyne. “De mensen van de erfgoedraad hebben de knowhow in huis om de juiste context te schetsen rond dergelijke controversiële figuren.”

Meest gelezen