BELGA/VERGULT

Corona maakt ook (voorlopig) een einde aan het kamperen voor de schoolpoort

Volgende week kunnen ouders hun kinderen weer in een school inschrijven voor volgend schooljaar. Maar we zullen deze keer geen taferelen zien van ouders of grootouders die met motorhomes en picknickattributen voor de ingang kamperen. Door corona uiteraard. Het wordt dus overal online inschrijven.

De voorbije jaren waren al heel wat scholen, scholengroepen of gemeentebesturen overgeschakeld op andere vormen van inschrijven. In het Hasseltse was dat nog niet altijd het geval, nu dus wel. "In tegenstelling tot voorbijgaande jaren, is de inschrijving nu wel digitaal geregeld, vanzelfsprekend door de coronatoestand," legt Guy Meert van de KT Scholengroep in Hasselt uit op Radio 2 Limburg. "Op de website van de scholen staat een formulier waarop de mensen hun aanvraag tot inschrijving kunnen doen maandag vanaf 8 uur 's morgens. Op dat moment doet de school het nodige om hen de inschrijfformulieren te bezorgen. Dus in tegenstelling tot de wachtrijen buiten, kan het een beetje drummen worden aan de computer."

Tomorrowland-rush op schoolbanken?

Of dat gaat leiden tot Tomorrowland-achtige toestanden durft Guy Meert niet voorspellen. "We hebben er uiteraard geen zicht op hoeveel mensen zich gaan aanmelden op dat moment. Wat we wel weten, is dat een deel van de mensen al contact heeft gehad met de scholen, bijvoorbeeld dat ze digitaal contact hebben gehad of een eerste kennismaking hebben gehad met de juf of de meester. Op plaatsen waar dat coronaproof mogelijk was, zijn ze zelfs al even fysiek langs geweest, daar konden de kinderen bijvoorbeeld door het raam binnenkijken in de klassen."

Maar de vraag blijft natuurlijk of de capaciteit van de scholen zal volstaan om te voldoen aan de vraag. "Ook is het een bezorgdheid van ons dat ouders die geen computer hebben of er niet goed mee overweg kunnen, ook aan de bak kunnen komen. We proberen hen te ondersteunen, of te verwijzen naar plekken waar openbare computers ter beschikking zijn," aldus Guy Meert. Of het volgend schooljaar het inschrijven nog digitaal zal gebeuren, of weer met het traditionele kamperen, dat moet nog uitgemaakt worden. "Waar we het wel over eens zijn, is dat we als scholen, zo snel mogelijk weer naar een normale situatie willen," benadrukt Guy Meert.

Meest gelezen