Videospeler inladen...

Lidstaten zijn het principieel eens over "coronapas" voor reizen in EU, De Croo tempert: "Nog niet voor morgen"

Mogelijk komt er nog voor de zomer een vaccinatiepas voor Europeanen die een vaccin hebben gekregen of negatief hebben getest op het coronavirus. Met zo'n pas zouden zij dan kunnen reizen in de Europese Unie. De lidstaten zijn het min of meer eens over het principe, maar over hoe dat dan in de praktijk zal lopen, moet nog veel water naar de zee vloeien. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toont zich na de Europese top optimistisch over een snelle invoering van een "coronapaspoort". Volgens Merkel is er overeenstemming dat zo'n vaccinatiepas nodig is, en komt dat er mogelijk nog voor de zomer. Met zo'n pas zouden mensen dan kunnen reizen in de Europese Unie. Vooral de zuiderse EU-landen hameren op het belang van een vaccinatiecertificaat. Dat zou hen in staat stellen op een veilige manier toeristen te ontvangen.

Over de informatie die het vaccinatiebewijs moet bevatten, zijn de lidstaten het alvast eens. De houder ervan zal ermee kunnen aantonen of hij gevaccineerd is tegen COVID-19, of en wanneer hij een PCR-test ondergaan heeft en of hij de ziekte heeft doorgemaakt en dus op die manier immuniteit heeft opgebouwd.

"De beslissing over wat je met zo'n certificaat zal kunnen doen, wordt genomen door de individuele lidstaten", benadrukt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Maar op EU-niveau zullen we een manier zoeken om de verschillende nationale systemen interoperabel te maken, zoals met de contacttracingapps is gebeurd. Die technische ontwikkeling zal minstens drie maanden kosten, het is belangrijk dat de verwachtingen nu niet te snel te hooggespannen zijn."

Nog veel vragen

Volgens von der Leyen moeten nog heel wat vragen een antwoord krijgen voor de vaccinatiebewijzen op punt gesteld en vervolgens gelanceerd kunnen worden. "Politieke vragen, zoals waarvoor ze gebruikt zullen worden. Maar ook wetenschappelijke, zoals de vraag of je het virus nog kunt overdragen eenmaal je gevaccineerd bent." De data uit Israël zijn in die context veelbelovend, zei von der Leyen. Wie twee dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin kreeg, zou niet meer besmettelijk zijn.

Zo stelde de Nederlandse minister-president Mark Rutte zich in de vragenronde op de persconferentie kritisch op. "Nederland heeft op zich geen principiële bezwaren tegen het organiseren van zo’n vaccinatiepaspoort, alleen zijn er heel wat vragen die nog beantwoord moeten worden", aldus Rutte. "En dat vinden veel collega's in Europa."

Bekijk de reactie van Rutte en/of lees verder:

Videospeler inladen...

"Er zijn nog veel onduidelijkheden en dat heeft met het vaccin zelf te maken: zo zijn er nog geen absolute zekerheden over de besmettelijkheid na vaccinatie. Als je nog besmettelijk zou kunnen zijn, nadat je gevaccineerd werd, dan heeft zo'n paspoort niet veel zin. Het lijkt ons nu te vroeg om over een regeling te spreken. Het zou volgens ons zeker van nut kunnen zijn in de toekomst, om onder meer het vrij verkeer binnen de Europese Unie opnieuw op gang te brengen en daarom is het goed dat het gesprek gevoerd wordt." 

Maar, zo benadrukte Rutte,  "voor een bredere inzet van zo'n paspoort" (voor bijvoorbeeld reizen), rijzen er ook veel praktische en ethische vraagstukken. "De Gezondheidsraad heeft daar onlangs nog een advies over uitgebracht, en daar gaat Nederland zich nog over buigen."

"Nog niet genoeg gevaccineerd"

Onze premier Alexander De Croo (Open VLD) vindt het belangrijk dat er vaart wordt gemaakt met de technische ontwikkeling van het vaccinatiebewijs, maar ook hij verduidelijkt dat de vaccinatie nog niet ver genoeg gevorderd is om het document te lanceren. 

Het voorbehouden van bepaalde voorrechten aan wie gevaccineerd is, dat is nog niet voor morgen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Slechts 4 procent van de bevolking is al gevaccineerd, van de actieve bevolking alleen zelfs nog een pak minder. Dan moet je nu geen discriminatie in het leven roepen voor wie nog niet gevaccineerd is. Het voorbehouden van bepaalde voorrechten aan wie gevaccineerd is, dat is nog niet voor morgen."

De Europese leiders hebben hun technici nu de opdracht gegeven een en ander verder uit te werken. Op hun volgende Europese top, over exact een maand, komen ze op de kwestie terug. 

Varianten in Europa

De aanpak van de virusmutanten was trouwens een van de voornaamste gesprekspunten op de virtuele Europese top. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is de Britse variant intussen aanwezig in 26 van de 27 lidstaten. De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten zijn al opgedoken in respectievelijk 14 en 7 lidstaten.

"De epidemiologische situatie blijft ernstig, en de nieuwe varianten brengen extra uitdagingen met zich mee", lieten de staatshoofden en regeringsleiders weten in een mededeling na afloop van de top. "We moeten daarom strenge beperkingen handhaven terwijl we onze inspanningen zullen opvoeren om de levering van vaccins te versnellen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Mogelijk jarenlang vaccineren"

Om nieuwe varianten van het virus af te weren, moeten we er volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel rekening mee houden dat "we nog vele jaren lang in staat moeten blijven om te vaccineren."

Toch gaan de Europese leiders ervan uit dat het ergste van de coronacrisis tegen de zomer achter de rug moet zijn. Ondanks de problemen met de leveringen van vaccins, maakt Commissievoorzitter Von der Leyen zich sterk dat tegen het einde van de zomer 70 procent van de Europeanen gevaccineerd zal zijn. 

Meer weten over de Europese Raad? We leggen het hier uit in 1 minuut: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen