"Spionageverhaal" in Berlijn: Duitser speelde maandenlang info door aan Russische geheime dienst

In Duitsland is een man aangeklaagd die maandenlang informatie over het Duitse parlementsgebouw doorspeelde aan de Russische geheime dienst. De man zal wellicht voor een hoge rechtbank moeten terechtstaan voor spionage.

De man werkte voor een privébedrijf dat elektrische voorzieningen op punt stelde in opdracht van de Bondsdag, het Duitse parlement. De Bondsdag is gehuisvest in het Rijksdaggebouw in Berlijn, maar gebruikt daarnaast ook nog een aantal andere panden. 

Om zijn werk te kunnen doen, had de man toegang tot computerbestanden met plattegronden van de gebouwen en voorzieningen van de Bondsdag, zoals de kokers waarin nutsleidingen als elektriciteit, internet en dergelijke liggen. 

Die bestanden speelde hij door aan een medewerker van de Russische ambassade in Berlijn, die lid was van de Russische militaire geheime dienst GRU. De Duitse man zou volgens de aanklagers zelf hebben beslist om de informatie door te spelen. Hoe hij precies in contact kwam met de GRU-medewerker is niet bekend, en ook niet hoe de zaak (die dateert van 2017) aan het licht is gekomen. 

Voormalige medewerker van de Stasi?

Wellicht heeft de man de plannen doorgegeven voor het geld, schrijft de  Duitse openbare omroep ZDF op zijn website. Op basis van zijn eigen bronnen zegt ZDF dat het gaat om een man van 55 die in het DDR-leger officier was en als IM, een inoffizielle Mitarbeiter (burgerinformant), actief was voor de beruchte Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi. 

Hoe gevoelig de informatie juist is die hij aan de Russen doorgaf, is niet bekend, alleszins waren de plannen niet gelabeld als "geheim". De verdachte is dan ook niet aangeklaagd voor het verraad van staatsgeheimen, maar wel voor het samenwerken met een geheime dienst. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar op of een geldboete.

Cyberaanval

De relaties tussen Duitsland en Rusland zijn de voorbije jaren getekend door spanningen. Duitsland verdacht de Russische geheime dienst GRU er al van achter de grootschalige cyberaanval op de Bondsdag in 2015 te zitten. Enkele maanden geleden legde de Europese Unie daarom nog sancties op aan twee Russische functionarissen en een deel van de GRU.

De spanningen liepen verder op toen de Russische oppositieleider Aleksej Navalny afgelopen zomer na een vergiftiging die hem bijna fataal werd, voor behandeling werd overgevlogen naar een ziekenhuis in Berlijn.

Meest gelezen