Golden Globes trappen vannacht filmprijzenseizoen af: kunnen bioscopen nog een graantje meepikken? 

Vannacht schiet in de Verenigde Staten het filmprijzenseizoen op gang met de uitreiking van de Golden Globes. Die zetten meestal de trend voor de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen, de Oscars. Normaal gezien moesten de Oscars vannacht uitgereikt worden, maar wegens de coronapandemie is het hele filmprijzenseizoen met twee maanden opgeschoven. In maart en april zullen dus heel wat films gelauwerd worden. Maar wanneer zullen die films in de bioscoop te zien zijn?

Toen de coronapandemie vorig jaar in maart in alle hevigheid losbarstte, sloten bioscopen wereldwijd de deuren. Veel filmmaatschappijen stelden hun grote filmreleases uit. Om meer films de kans te geven om in aanmerking te komen voor een Oscar, paste de  Academy zijn timing en regels aan. 

Normaal gezien moet een film die genomineerd wil worden voor een Oscar tussen 1 januari en 31 december een bepaald aantal dagen te zien geweest zijn in de bioscoop. Maar dat was vorig jaar door de coronamaatregelen niet evident. Vandaar dat er uitstel gegeven werd tot 28 februari van dit jaar én dat ook films die louter via streamingdiensten of video on demand werden uitgebracht, mochten deelnemen. Ook bij de Golden Globes was een vertoning in de bioscoop niet langer verplicht.

De uitreiking van de Oscars zal nu plaatsvinden op 25 april. Op 15 maart weten we welke films genomineerd zijn. Welke films een Oscarnominatie in de wacht slepen, moet nog beslist worden door de Academy. De winnaars van de Golden Globes hebben bij die stemming vaak een streepje voor. 

Netflix leidt de race

De grote kanshebbers voor de Golden Globes zijn vooral films die geproduceerd zijn door streamingdiensten. Zo leidt Netflix de race met maar liefst 22 nominaties. Daarvan zijn de helft voor twee films: “Mank” van David Fincher (6 nominaties) en “The trial of the Chicago 7” (5 nominaties) van Aaron Sorkin. 

Bekijk hier de trailer van "Mank" van David Fincher:

Prime Video van Amazon scoort dan weer met de nieuwe Boratfilm, “Borat subsequent moviefilm: Delivery of prodigious bribe to American regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan” (3 nominaties) en “One night in Miami...” van Regina King (ook 3 nominaties). Ook op Streamz+Disney+ en Apple TV+ zijn al genomineerde films te zien. Maar zullen die films die ook nog in de bioscoop komen?

Bekijk hier de trailer van de nieuwe Boratfilm met Sacha Baron Cohen:

In ons land zijn de bioscopen sinds 30 oktober weer gesloten, nadat ze al eens dicht waren van half maart tot eind juni. Een heropening is nog niet voor meteen. "Wij hopen dat we tegen de paasvakantie weer mogen opengaan", zegt Anneleen Van Troos van Kinepolis. Volgens Patrick Deboes van Sphinx Cinema in Gent is mei wellicht realistischer. 

Bekijk hier de trailer van "One night in Miami..." van Regina King:

Oscars belangrijker

Sommige films die genomineerd zijn voor de Golden Globes waren al in de bioscoop te zien voor de sluiting in maart of tussen juli en oktober, zoals "Emma.""Tenet" en "The trial of the Chicago 7". "De kans dat die nog hernomen worden is klein", zegt Deboes. Ook in een normaal jaar is dat zo. Enkel als een van die films enorm veel Oscars zou winnen, is een heruitgave nog mogelijk. "Dat was vorig jaar bijvoorbeeld zo met "Parasite", de eerste buitenlandse film ooit die de Oscar voor beste film won", zegt Van Troos. 

Zowel Van Troos als Deboes zeggen dat de Golden Globes voor de Belgische bioscopen niet zo belangrijk zijn. "Het zijn vooral de Oscarwinnende films die veel volk naar de zalen lokken." Ze hopen dan ook dat ze daar nog kunnen op inzetten. 

Bekijk hier de trailer van "The trial of the Chicago 7" van Aaron Sorkin:

Normaal gezien krijgen bioscopen de primeur om als eerste films uit te brengen. "Wij krijgen drie maanden exclusiviteit van de Hollywoodstudio's en dan kan de film ook aan streamingdiensten aangeboden worden", zegt Van Troos. "Maar de laatste jaren voeren de streamingdiensten meer en meer druk uit om die periode in te korten. Ze produceren ook zelf films die ze dan maar enkele weken exclusief aan bioscopen aanbieden. De pandemie heeft die trend nog versterkt."

De grootste kanshebber voor de Golden Globes, de Netflixfilm "Mank", was bij ons nog niet in bioscoop te zien. Maar dat komt nog. "Bepaalde toppers, zoals "Mank", zullen door de distributeurs nog wel eens aangeboden worden. Wij gaan daar dan als arthousecinema graag op in", zegt Deboes van Sphinx. Ook bij Kinepolis houden ze op dat vlak de vinger aan de pols. "Wij hebben al een akkoord met Netflix over "Mank". De film heeft al gespeeld onze zalen in Canada en Spanje en zal ook nog in onze Belgische zalen te zien zijn", zegt Van Troos. "Die film vraagt om een cinema-ervaring."

Bioscopen als locomotief

Een andere film waar tijdens dit awardseizoen veel van verwacht wordt, is "Nomadland" van Chloé Zhao. Die film won de Gouden Leeuw in Venetië en heeft drie nominaties op zak voor de Golden Globes, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Filmstudio Disney heeft beslist om de film eerst uit te brengen in de bioscoop. De geplande releasedatum van 25 maart zal  in ons land wellicht niet meer haalbaar zijn. "Maar die film komt hoe dan ook nog in de zalen", zegt Deboes. 

Bekijk hier de trailer van "Nomadland" van Chloé Zao:

"Bioscopen blijven een belangrijke locomotief om films te promoten", zegt Van Troos. "We zien dat de Hollywoodstudio's hun grote en dure producties blijven uitstellen, omdat ze de inkomsten van bioscopen hard nodig hebben om uit de kosten te geraken. Ze kunnen dat niet compenseren met streaming. Zo is de nieuwe James Bond-film die normaal gezien in april vorig jaar moest uitkomen, al uitgesteld naar oktober 2021."

Hollywoodstudio's blijven hun grote en dure producties uitstellen, omdat ze de inkomsten van bioscopen hard nodig hebben om uit de kosten te komen.

Anneleen Van Troos, Kinepolis

De filmkalender is het afgelopen jaar voortdurend aangepast en dat zal nog even blijven duren. "Er liggen veel films op het schap, maar het zal er allemaal van afhangen hoe de coronapandemie wereldwijd evolueert", zegt Van Troos. 

Nieuw filmjaar

Ook het nieuwe filmjaar trekt zich alweer op gang. Morgen start het filmfestival van Berlijn, waar een hele reeks nieuwe films in première gaan. Die films zijn echter nog niet toegankelijk voor het grote publiek. Het festival is gereduceerd tot een 5-daags online event voor professionelen en pers. Pas in juni komt er een feestelijk festival met publiek. De komende dagen zal de festivaljury wel al de winnaar van de Gouden Beer bekendmaken, maar ook die zal tot juni moeten wachten om de prijs in ontvangst te mogen nemen.

Belangrijke data:
 
  • 28 februari: uitreiking Golden Globes
  • tussen 1 en 5 maart: bekendmaking winnaar Gouden Beer, Filmfestival van Berlijn
  • 12 maart: uitreiking Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen
  • 15 maart: bekendmaking nominaties Oscars 
  • 11 april: uitreiking BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen
  • 25 april: uitreiking Oscars

Meest gelezen