Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Grote Coronastudie: We willen met meer mensen kunnen afspreken én een terrasje doen

De Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen peilde naar welke versoepelingen de Belgen graag als eerste willen zien. 31.000 mensen namen deel aan de studie. Daaruit blijkt dat we graag met meer mensen willen afspreken en een terrasje willen doen.

De Grote Coronastudie legt heel wat vragen voor aan de deelnemers, maar per editie worden er ook enkele specifieke klemtonen gelegd. Deze week lag die op de mogelijke versoepelingen. Met meer mensen afspreken, binnen of buiten, werd het vaakst als eerste geantwoord wanneer mensen de vraag kregen welke versoepeling ze het eerst willen zien. Elke deelnemer mocht maximaal 5 activiteiten aanvinken. Hieronder de top 5, waarbij de percentages verwijzen naar het aantal deelnemers dat de activiteit in hun top 5 zet.

Opnieuw een terrasje doen op café of restaurant is met 71 procent populair. Er is natuurlijk een verschil tussen willen doen en kunnen doen. Aan de deelnemers werd ook gevraagd welke versoepeling er volgens hen het snelst zal komen. Dit zijn de antwoorden van de deelnemers in dalende volgorde:

- Met meer dan vier mensen buiten afspreken

- Competitiesport buiten

- Scholen secundair volledig open

- Winkelen met meerdere personen.

Nochtans lijkt het erop dat nieuwe versoepelingen er nog niet snel zitten aan te komen. In haar advies aan het Overlegcomité drukt de Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19 (GEMS) de druk om te gaan versoepelen, de kop in. “De huidige epidemiologische situatie en de modellen laten voor de komende 4 weken geen versoepelingen toe”, staat in het rapport van de GEMS. Het Overlegcomité komt morgen samen.

Meest gelezen