Was EU te voorzichtig bij bestelling vaccin? "Moeten bereid zijn veel grotere financiële risico's te nemen zoals de VS"

Landen als de VS, Israël en het VK staan veel verder met de vaccinatiecampagne dan Europa omdat ze in essentie veel grotere financiële risico's hebben genomen bij de bestelling van vaccins die nog in ontwikkelingsfase waren. "De VS heeft 18 tot 20 miljard dollar vrijgemaakt voor Operation Warp Speed. Dat is de overheid die enorme financiële risico's neemt en de Europese Commissie kan dat niet", zegt de Deense economische expert Jakob Funk Kirkegaard in "Terzake".

De Deense economisch expert Jakob Funk Kirkegaard pleit voor de oprichting van een Europese tegenhanger van het Amerikaanse agentschap Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

BARDA is het instituut dat in de VS het licht op groen heeft gezet voor Operation Warp Speed, het programma om zo snel mogelijk met een vaccinatiecampagne tegen het coronavirus te kunnen starten. 

Bekijk hier het gesprek met Kirkegaard uit "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Toen er over de contracten met vaccinproducenten onderhandeld werd in mei en juni vorig jaar heerste er veel onzekerheid. We wisten niet of de vaccins zouden werken of wanneer ze klaar zouden zijn. Wat we wel wisten, is dat honderden miljoenen mensen het vaccin nodig zouden hebben. Daarom heb je een onderhandelaar nodig die risico’s kan nemen", legt Kirkegaard uit.

Grote financiële risico's nodig om pandemieën te bestrijden

Landen als de VS, Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben veel grotere financiële risico's genomen dan de Europese Commissie. "Een overheid in de VS kan financiële risico’s nemen. De VS is ongeveer zo groot als Europa. Zij hebben Operation Warp Speed gelanceerd. Dat is een programma dat farmabedrijven rechtstreeks betaalt  om vaccins te ontwikkelen en hun productiecapaciteit te vergroten. We hebben het over veel geld, 18 tot 20 miljard dollar", zegt Kirkegaard.

De VS heeft daarvoor het agentschap BARDA, Biomedical Advanced Research and Development Authority. "De pandemie heeft ons geleerd dat we een Europese equivalent van BARDA nodig hebben. Operation Warp Speed is in essentie de overheid die enorme financiële risico’s neemt. De Europese Commissie kan dat niet."

Kirkegaard verwijst naar de moeizame begroting van de Europese Commissie. "Vorige zomer was er discussie over het volgende zevenjarenbudget en over hoeveel er in het Herstelfonds moest geïnjecteerd worden. Toen was er geen lockdown. Als de Commissie toen 20 miljard euro zou gevraagd hebben voor riskante investeringen in vaccins, die misschien niet werken. Wat zou dan de reactie geweest zijn?"

"De volgende keer en dat zal geen 100 jaar duren, moeten we bereid zijn ook grote risico’s te nemen, heel vroeg en dat kunnen alleen de lidstaten. Het probleem voor de Europese Commissie is dat ze dat niet kan doen."

Bekijk de reportage over de moeizame start van de vaccinatiecampagne in Europa:

Videospeler inladen...

Meest gelezen