Een Hondurees meisje eet een maaltijd geschonken door het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Centraal-Amerika lijdt honger door coronacrisis en orkanen: "Als er enkel genoeg is voor de kinderen, eten wij niets"

Het aantal mensen dat honger lijdt in Centraal-Amerika, is de voorbije twee jaar verviervoudigd. Dat zegt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Naast de economische crisis door de coronapandemie kreeg de regio ook nog eens twee verwoestende orkanen over zich heen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun land te verlaten. "Als er alleen maar genoeg eten is voor de kinderen, krijgen zij alles. Zelfs als wij daardoor niets hebben."

Centraal-Amerika geldt als een van de armste regio's in de wereld. Economische malaise en een spiraal van geweld drijven er de bevolking tot het uiterste. De laatste jaren is de situatie alleen maar erger geworden. De coronapandemie heeft de economische crisis versterkt en veel mensen hebben amper iets te eten.

De coronamaatregelen treffen vooral zij die werken in de informele economie. Omdat ze niet buiten mogen, hebben ze geen werk meer. En dus komt er ook geen eten meer op tafel. Uit een nieuw onderzoek van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) blijkt dat het aantal mensen dat honger lijdt in El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua in de voorbije twee jaar bijna is verviervoudigd: zowat 8 miljoen Centraal-Amerikanen, tegenover 2,2 miljoen in 2018.

Door de economische crisis hadden de meest kwetsbare mensen al geen toegang meer tot het voedsel in de rekken, de twee orkanen hebben nog meer op hen ingebeukt

Miguel Barreto, regionaal directeur VN-Wereldvoedselprogramma

De door corona versterkte economische crisis is niet de enige oorzaak. De regio kreeg in november vorig jaar ook nog twee verwoestende orkanen over zich heen. "Door de economische crisis hadden de meest kwetsbare mensen al geen toegang meer tot het voedsel in de rekken, de tweelingorkanen Eta en Iota hebben nog meer op hen ingebeukt", zegt Miguel Barreto, de regionale directeur van het WFP voor Latijns-Amerika en de Caraïben. Sommigen, vooral in Honduras, verloren hun huis en al hun hebben en houden door de orkanen.

Bovendien wordt een deel van de regio door de klimaatverandering steeds droger, de zogenoemde "droge corridor". Het verwondert dan ook niet dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun land te ontvluchten. In een onderzoek van het WFP in januari 2021 liet 15 procent van de ondervraagden verstaan dat ze concrete plannen maken om te migreren. In 2018 was dat nog maar 8 procent.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN engageert zich om de overheden in Centraal-Amerika te blijven bijstaan. In 2021 wil de organisatie minstens 2,6 miljoen mensen in de regio helpen. Om dat te bereiken is 37 miljoen euro nodig, aldus het WFP.

Bekijk hier de getuigenis van Marlene Rosales, een Hondurese vrouw die besloot te vluchten, maar uiteindelijk noodgedwongen terugkeerde naar haar huis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen