ROBIN UTRECHT

KAART: Hoe zwaar is jouw gemeente getroffen na 1 jaar coronacrisis

Hoe groot is de impact van 1 jaar corona op jouw gemeente? Hoeveel besmettingen en overlijdens zijn er in jouw woonplaats? En wat is volgens jouw burgemeester de impact op armoede, eenzaamheid of investeringen? Radio 2 hield een grote bevraging bij alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters. Op onderstaande kaart vind je de eerste resultaten terug. 

Welke concrete impact heeft een vol jaar coronacrisis op jouw gemeente gehad? Om daar zicht op te krijgen, hield Radio 2 samen met het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent een grote bevraging bij alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters. Waarom burgemeesters? Omdat zij de onmisbare schakel tussen inwoners en de Vlaamse en federale overheid vormen. Zij voeren de maatregelen uit en volgen ze ook op: van het sluiten van de kappers, het beperken van het aantal genodigden op een begrafenis tot de verspreiding van de mondmaskers toen er nauwelijks beschikbaar waren. Zij krijgen ook de klachten van bezorgde mensen te horen. 

De officiële cijfers

Meer dan 90 procent van de burgemeesters nam deel. Een team onder leiding van professor Herwig Reynaert ging met de informatie van Radio 2 aan de slag. Maar we geven je ook de cijfers: Hoeveel mensen werden er in jouw gemeente besmet sinds het begin van de crisis? Hoeveel sterven er op een gemiddeld jaar? Hoeveel waren er dat in 2020? En is dat meer of minder dan anders? Die cijfers komen dan weer van Statbel, het Belgische statistiekbureau (bevolkingscijfers, sterftecijfers en oversterfte) en Sciensano (besmettingen per gemeente).

(Let wel: Het percentage oversterfte wil niet zeggen dat het allemaal coronadoden zijn. Het wil gewoon zeggen dat er meer of minder mensen zijn gestorven dan in een gemiddeld jaar voor corona. (Lees hier meer over 'oversterfte'))

Voorbij de cijfers: eenzaamheid, armoede, maar ook steunmaatregelen

Daarnaast kijken we vooral voorbij de cijfers en geven we je een beeld van de impact van die crisis op jouw gemeente. Denkt jouw burgemeester dat pakweg eenzaamheid of armoede zijn toegenomen? Ja, zo blijkt, massaal. Ook de financiën krijgen een klap. 8 op de 10 gemeenten vrezen financiële verliezen en  1 op de 4 stelt investeringen uit. Straffe cijfers. Maar er is ook bijzonder veel steun voor de middenstand en verenigingen. Maar kijk vooral zelf naar hoe jouw gemeente er aan toe is na 1 jaar corona. 

Uiteraard willen we verder gaan dan de informatie op de kaart, daarom gaan we de volgende dagen dieper in op enkele opvallende conclusies uit de bevraging.

Meest gelezen