't Groenselveld

Lange wachtlijsten om groenten en fruit te plukken: "In een zelfpluktuin vergeet je even de coronacrisis" 

Als je interesse hebt om groenten en fruit te plukken op een zelfoogstboerderij, is de kans groot dat je op een wachtlijst terechtkomt. Het is er namelijk enorm druk tegenwoordig. En dat zou wel eens door de coronacrisis kunnen komen. "Mensen vergeten even de crisis hier",  getuigt Pieter-Jan De Rouck van zelfpluktuin 't Groenselveld in Zeveneken. "Je bent eens buiten. En het is hier heel veilig, je kan afstand houden op het veld."

Een pluktuin is, zoals het woord het zelf zegt, een tuin waar je groenten of fruit kan gaan plukken. Het systeem houdt in dat je aan het begin van het jaar een vast bedrag betaalt en zo word je aandeelhouder in de oogst. Je kan dan groenten, fruit en kruiden gaan oogsten zoveel als je wil. Het zaaien, planten, bemesten en onderhouden gebeurt allemaal door de boer zelf. In de provincie Oost-Vlaanderen heb je 13 biologische pluktuinen. 't Groenselveld in Zeveneken, Lochristi is er zo een. En daar merken ze de grote belangstelling tijdens deze coronacrisis.

Buitenkomen is veilig

Pieter-Jan De Rouck baat de grote groentenzelfpluktuin al ongeveer 3 jaar uit. De tuin is een CSA, een Community Supported Agriculture, wat het systeem van aandeelhouders aanduidt. Een jong bedrijf, maar het groeit gestaag. "We hebben hier alleen maar seizoensgebonden groenten, een 70-tal soorten. Maar we hebben ook appels, peren en bessen." 

Als het goed weer is, vergeten mensen hier even de crisis
Pieter-Jan De Rouck

De belangstelling in het zelf komen oogsten is groot de afgelopen maanden. "Mensen zijn blij dat ze kunnen buitenkomen", zegt De Rouck. "Er is veel afstand op het veld, waardoor iedereen veilig is. Zeker als het goed weer is, dan vergeten de mensen even de crisis hier." Maar door het grote aantal geïnteresseerden is er dus een wachtlijst ontstaan. "We hebben ongeveer 100 mensen die komen oogsten. De rest staat op een wachtlijst."

Afkomst groenten en fruit

De Rouck zoekt de oorzaak van de toegenomen interesse niet alleen bij de coronacrisis. "Mensen willen al langer weten vanwaar hun groenten komen. Dat was voor de coronacrisis ook al zo." En het leven op de boerderij is leerrijk voor jong en oud: "Gezinnen met jonge kinderen vinden het leuk om te doen. Kinderen leren hier hoe groenten en fruit gekweekt worden."

Nu er meer interesse is in zelfoogst, gaat het bedrijf haar werking uitbreiden: zo komt er volgend jaar een zelfoogstbloemenveld. "Mensen worden er gelukkig van om zelf bloemen te kunnen oogsten", besluit De Rouck. Ook boeren hebben interesse in het systeem van de pluktuinen, omdat ze dan een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

kasto80

Meest gelezen