Nieuwe gegevens uit Schotland en Israël overtuigen Van Ranst om vaccinstrategie om te gooien: "Stel  tweede dosis uit"

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in ons land stijgt opnieuw (+20%), net als de ziekenhuisopnames (+5%). De overlijdens dalen gelukkig wel nog, en dat met een fikse 24%. Een nieuw rapport van de experten die de regering adviseren, geeft ondertussen aan dat er geen ruimte is voor versoepelingen voor eind maart. Premier Alexander De Croo roept intussen op om geen roekeloze beslissingen te nemen. Viroloog Marc Van Ranst wil dat de vaccinstrategie omgegooid wordt na nieuwe gegevens uit Schotland en Israël. Volg het coronanieuws in de liveblog hieronder.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst pleit voor uitstel tweede vaccindosis: "Na eerste dosis is er al een heel flinke bescherming"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) pleit ervoor om na te denken over een nieuwe vaccinatiestrategie, waarbij er prioriteit zou worden gegeven om iedereen een eerste vaccindosis te geven. Dat schrijft hij op de microblogsite Twitter en de viroloog herhaalt die boodschap aan de redactie.

Momenteel kiest België er nog voor om vaccindosissen opzij te houden, zodat er zeker genoeg vaccins zijn om wie een eerste prikje kreeg drie weken later een tweede keer in te enten. Toch gaan er stemmen op om dat tweede prikje wat langer uit te stellen - bijvoorbeeld zes weken - zodat er sneller meer mensen een eerste keer gevaccineerd zouden kunnen worden. 

Marc Van Ranst is voor zo een herziening gewonnen. "Met de recente gegevens uit Schotland en Israël zouden de Hoge Gezondheidsraad en de Task Force Vaccinaties zich misschien terug kunnen buigen over een vaccinatiestrategie waar we beginnen met iedereen een eerste dosis te geven", zo tweet hij.

Die woorden herhaalt hij in een reactie aan VRT NWS. "Uit de studieresultaten uit Schotland en Israël blijkt dat er na een eerste dosis al een heel flinke en serieuze bescherming is. Dan kan je misschien wat langer wachten met de tweede dosis te geven. Dat is iets waar het Geneesmiddelenagentschap en de Hoge Gezondheidsraad zich over zouden kunnen buigen. Alles met de bedoeling om sneller zoveel mogelijk mensen te beschermen", zegt Van Ranst.

De viroloog ziet in die gegevens ook mogelijkheden om de AstraZeneca-vaccins toch aan 65-plussers te geven. In België wordt dat vaccin voorlopig alleen gebruikt voor mensen tot 55 jaar.

Premier De Croo roept op tot kalmte: "Ons niet laten verleiden door roekeloosheid"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept op tot meer koelbloedigheid. Hij kreeg in de Kamer een spervuur van vragen over de aanpak van de coronacrisis, het gebrek aan perspectief, de vragen naar versoepelingen, de impact van de coronamaatregelen, de sputterende vaccinatiecampagne en de kakofonie in de regeringsmeerderheid.

"We moeten tonen dat we hoofd koel kunnen houden", aldus De Croo. "We mogen ons nu niet laten verleiden door roekeloosheid. Dat zou de grootste fout zijn die we kunnen maken. We bewijzen daar niemand een dienst mee, integendeel."

"We moeten nu beslissingen nemen die verantwoord zijn, die veilig zijn en die mensen ondersteunen die het vandaag moeilijk hebben."

Bekijk hieronder de tussenkomst van de premier in de Kamer:

Videospeler inladen...

Lees meer in het artikel.

Vaccin van Pfizer mag op minder lage temperaturen worden bewaard in de VS

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech mag worden bewaard op 'gewone' diepvriestemperaturen. De Amerikaanse toezichthouder FDA gaf daarvoor donderdag groen licht. De beslissing maakt de distributie van het middel veel eenvoudiger.

Tot hiertoe gold dat het vaccin moest worden opgeslagen bij temperaturen van 60 tot 80 graden onder nul. Het kan zo een half jaar worden bewaard. De vaccins van Pfizer/BioNTech worden vanwege die vereiste verscheept in speciale containers. Daar zit droog ijs in om de middelen koud genoeg te houden. Opslag op de lange termijn kan een uitdaging zijn voor landen die daar de infrastructuur niet voor hebben.

Pfizer en BioNTech stuurden onlangs nieuwe data naar de FDA waaruit moest blijken dat het vaccin ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft.

Brazilië overschrijdt kaap van 250.000 coronadoden

Brazilië heeft donderdag, exact één jaar na de eerste besmetting in het land, de kaap van 250.000 coronadoden overschreden. Dat heeft de Braziliaanse minister van Gezondheid bekendgemaakt. Brazilië is het op één na zwaarst getroffen land, na de Verenigde Staten.

Volgens de cijfers van het ministerie, die volgens wetenschappers een onderschatting zijn, overleden in het land nu al 251.498 mensen aan het coronavirus. De voorbije 24 uur werden er 1.541 bijkomende sterfgevallen geregistreerd. Er testten in die periode 65.998 mensen positief op COVID-19.

Het gemiddeld aantal overlijdens in Brazilië komt sinds een maand uit op meer dan 1.000 per dag. Het land kampt momenteel met een tweede coronagolf, die nu al dodelijker is dan de vorige.

Cultuursector blijft hopen op perspectief en versoepelingen

De cultuursector hoopt op goed nieuws morgen na afloop van het Overlegcomité. De sector hoopt al heel lang op perspectief en groen licht voor versoepelingen. Om hun hoop symbolisch kracht bij te zetten, worden een 100-tal cultuurhuizen tot morgenavond verlicht in het groen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Parijs wil drie weken totale lockdown, om daarna te versoepelen

Het stadsbestuur van Parijs wil een strenge lockdown van drie weken om het stijgend aantal coronabesmettingen af te remmen. Eerder vanavond heeft de Franse premier Castex de toestand erg zorgwekkend genoemd, maar hij heeft geen concrete maatregelen genomen. Dat laat hij over aan de lokale overheden.

"De Franse regering wil geen landelijke lockdown. Het stadsbestuur van Parijs komt met een opvallend eigen voorstel. In Parijs moet er een complete lockdown komen, waarbij alle winkels dicht gaan en alle mensen thuisblijven. Na drie weken zou het normale leven weer op gang kunnen komen. De cafés, restaurants en musea kunnen dan weer open. De Franse hoofdstad bekritiseert hiermee openlijk het beleid van Macron. Er wordt gezegd dat het beter is om kort pijn te lijden om daarna sneller van corona verlost te zijn", zegt correspondent Frank Renout.

Minister Ben Weyts: "CLB's sturen 8 keer meer jongeren door naar parket"

De Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) hebben in de afgelopen vijf maanden 305 dossiers overgemaakt aan het parket. Dat is bijna 8 keer meer dan de 39 dossiers in dezelfde periode in het vorige schooljaar. Ook op andere vlakken noteren de CLB's opvallende stijgingen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts donderdag geantwoord op een vraag van Kathleen Krekels (N-VA). De N-VA-minister spreekt van een "onrustwekkende evolutie".

Lees het volledige artikel hier:

Was EU te voorzichtig bij bestelling vaccin? "We moeten bereid zijn veel grotere financiële risico's te nemen zoals de VS"

Landen als de VS, Israël en het VK staan veel verder met de vaccinatiecampagne dan Europa omdat ze in essentie veel grotere financiële risico's hebben genomen bij de bestelling van vaccins die nog in ontwikkelingsfase waren. "De VS heeft 18 tot 20 miljard dollar vrijgemaakt voor Operation Warp Speed. Dat is de overheid die enorme financiële risico's neemt en de Europese Commissie kan dat niet", zegt de Deense economische expert Jakob Funk Kirkegaard in "Terzake".

Lees het volledige artikel hier:

Minister Dermagne (PS): "Meer contacten in de openlucht toestaan"

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) pleit ervoor dat het Overlegcomité morgen beslist om meer contacten in de openlucht toe te staan. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". Een exact aantal contacten gaf hij niet, maar het moeten er dus meer dan de huidige vier zijn.

Eerder van de week was nog commotie ontstaan omdat verschillende voorzitters van regeringspartijen gepleit hadden voor versoepelingen van de coronamaatregelen. Volgens premier De Croo zijn grote versoepelingen zeker niet aan de orde. Daarvoor is de situatie nog te precair, zei de premier in de Kamer. 

Videospeler inladen...

EU-leiders: “Epidemiologische situatie blijft ernstig, strikte maatregelen aanhouden”

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-landen hebben in een mededeling opgeroepen om de strikte beperkingen in de strijd tegen het coronavirus aan te houden. Dat is nodig om het hoofd te bieden aan de verspreiding van meer besmettelijke varianten van het coronavirus.

"De epidemiologische situatie blijft ernstig, en de nieuwe varianten brengen extra uitdagingen met zich mee. We moeten daarom strenge beperkingen handhaven terwijl we onze inspanningen zullen opvoeren om de levering van vaccins te versnellen", zo staat het in een mededeling.

Test Aankoop: "Gebruik chirurgische mondmaskers en gooi herbruikbare mondmaskers weg"

Consumentenorganisatie Test Aankoop adviseert alvast om alle herbruikbare mondmaskers links te laten liggen. "Ik zou aanraden om het herbruikbare masker dat je nu gebruikt, weg te gooien. Gebruik in de plaats een wegwerpbaar mondmasker, de zogenaamde chirurgische maskers", zegt Jens Van Herp van Test Aankoop in "De wereld vandaag".

Test Aankoop ijvert voor meer controle op mondmaskers in het algemeen. "We willen graag dat de overheid reageert, aangezien er nog heel wat van die herbruikbare stoffen mondmaskers circuleren op de markt. Dat zijn er niet weinig. We hebben vorig jaar in juni al gewaarschuwd voor de herbruikbare mondmaskers. Uit een steekproef bleek dat vier op de tien van de herbruikbare mondmaskers tekortschoten op het vlak van filterkwaliteit, samenstellen of comfort of een mix van die factoren."

Gorilla en leeuwen in Tsjechische dierentuin besmet met corona

Een gorilla in de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad Praag is besmet met het coronavirus. Ook twee leeuwen zijn geïnfecteerd.

De 29-jarige gorilla Richard vertoont lichte symptomen zoals vermoeidheid en gebrek aan eetlust, zegt dierentuindirecteur Miroslav Bobek. Hij gaat ervan uit dat de dieren "ondanks alle voorzorgsmaatregelen" zijn besmet door hun verzorgers. Andere dierentuinen hebben eerder al melding gemaakt van besmette dieren. In België zijn tot nog toe geen gevallen bekend.

Klinisch bioloog Isabelle Leroux-Roels: "Als Johnson & Johnson-vaccin geregistreerd is, kan het sneller gaan"

Het hoofd van het Centrum voor Vaccinologie Isabel Leroux-Roels blijft optimistisch over de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. "De vaccins die er nu zijn werken goed tegen de Britse variant. Het is ook belangrijk dat AstraZeneca vooruitzicht heeft op meer geleverde dosissen en het vaccin van Johnson & Johnson wordt wellicht over enkele weken geregistreerd. Eens dat alles goed vertrokken is, kan het sneller gaan", zegt Leroux-Roels in "De wereld vandaag".

Intussen komen er ook bemoedigende gegevens over de werking van de eerste prik van de vaccins van Pfizer en Moderna uit het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft men beslist om de tweede prik pas na twaalf weken uit te voeren, in plaats van een interval van drie tot vier weken zoals de bijsluiters aangeven.

"Deze week zijn er gegevens uit Schotland bekendgemaakt waaruit blijkt dat na een dosis van het Pfizer-vaccin 85 procent bescherming ziet tegen hospitalisatie. Het is heel interessant om de cijfers verder te gaan opvolgen."

De tweede dosis heeft als bedoeling om de antistofconcentraties te vergroten. "De tweede dosis is heel doeltreffend daarin. Bij sommige vaccins stijgen de antistoffen tienvoudig na de tweede dosis. Je hebt de tweede dosis ook nodig om het imuungeheugen te stimuleren. Om lange bescherming te hebben met andere woorden. Het zou goed kunnen zijn dat we niet zoveel antistoffen nodig hebben om goed beschermd te zijn, maar dat weten we nog niet."

Toestand in 20 Franse departementen "erg zorgwekkend"

In 20 Franse departementen zullen striktere maatregelen moeten worden genomen tegen het coronavirus omdat de situatie er “erg zorgwekkend” is. Dat heeft de Franse premier Jean Castex gezegd op een persconferentie. Het gaat onder meer om Ile de France en Provence-Alpes-Côte-d'Azur. Ook in het grensgebied met Duitsland is de situatie niet goed.  

In de 20 departementen gaat het aantal besmettingen snel de hoogte in, zijn meer dan de helft van de gevallen te wijten aan de Britse virusvariant en nadert het aantal ziekenhuisopnames de kritieke drempel. Als de huidige toestand aanhoudt, zullen er in de departementen gedeeltelijke lockdowns moeten komen, vergelijkbaar met de lockdowns in het weekend die eerder deze maand werden afgekondigd in de steden Nice en Duinkerke. Een nationale lockdown is momenteel niet aan de orde.

In heel Frankrijk is intussen bijna de helft van de besmettingen te wijten aan de Britse, meer besmettelijke virusvariant. Vooral in Duinkerke, niet ver van de Belgische grens, is de Britse virusvariant sterk aanwezig.  

AstraZeneca-CEO geeft toe dat deel van EU-productie coronavaccins naar Britten gaat: "Maar grootste deel blijft in EU"

Pascal Soriot, de CEO van farmabedrijf AstraZeneca, bevestigt dat zijn bedrijf contractueel een deel van de de coronavaccins die in de EU geproduceerd zijn moet leveren aan het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij tijdens een hoorzitting in het Europese Parlement. "We hebben een aantal contracten geërfd die de universiteit van Oxford met de Britse overheid heeft afgesloten."

Lees het volledige artikel hier:

Liga voor Mensenrechten sleept Belgische Staat voor de rechter

De Liga voor Mensenrechten gaat de Belgische Staat voor de rechter slepen. De mensenrechtenorganisatie vindt dat er geen goede wettelijke basis is voor de coronamaatregelen. 

De Liga begrijpt wel dat de Staat voor de  volksgezondheid maatregelen neemt, maar ze vindt het niet kunnen dat dit gebeurt via Ministeriële Besluiten, zonder een parlementair debat. Na een jaar, zo vindt de Liga voor Mensenrechten, zou er al lang een pandemiewet moeten zijn.

Het kort geding van de Liga voor Mensenrechten wordt op 12 maart behandeld door de Franstalige rechtbank van Eerste aanleg in Brussel.

Burgemeester Gent roept op om niet te versoepelen

De burgemeester van Gent, Mathias De Clercq (Open VLD), roept op om de coronamaatregelen morgen niet te versoepelen. Het aantal besmettingen stijgt in Gent. 

Als klap op de vuurpijl waren er daar gisteren verschillende spontane openluchtfeestjes, waar de coronaregels niet werden gerespecteerd. Zo bouwden gisterenmiddag op het Gentse Sint-Pietersplein honderden jongeren spontaan een feestje. 

"Iedereen wil los", zegt de burgemeester, "maar dit kan niet." Daarom mag er sinds vanmiddag geen glas meer gebruikt worden op de drukste plaatsen en elektrisch versterkte muziek mag nergens meer. De voorbije twee weken steeg het aantal besmettingen in Gent met 70 procent, daarom wil de burgemeester nog geen versoepelingen.

Pretparken en sauna’s krijgen nul op het rekest bij Raad van State en moeten gesloten blijven

Pretparken en privesauna’s moeten gesloten blijven en krijgen niet de schadevergoeding waar ze om vroegen. De Raad van State heeft hun vorderingen verworpen. Ze hadden aangebracht dat de verplichte sluiting hen in geldproblemen dreigt te brengen. Maar volgens de Raad van State hebben ze te weinig gegevens gegeven om hier inzicht in te krijgen.  

De zaken bij de Raad van State waren aangespannen, enerzijds door een aantal grote pretparken in ons land (Plopsa, Bobbejaanland, Bellewaarde, Walibi, Boudewijnpark en Sea Life Centre) en anderzijds door zo’n 30 uitbaters van privésauna’s.

Verenigd Koninkrijk verlaagt alarmniveau wegens dalende druk op ziekenhuizen

De Britse gezondheidsdiensten hebben het alarmniveau voor de coronacrisis donderdag met één niveau verlaagd. De maatregel wordt genomen omdat de druk op de ziekenhuizen is afgenomen, zo blijkt uit een gezamenlijke mededeling van de medische instanties in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het alarmniveau wordt van 5, het hoogst mogelijke niveau, teruggebracht naar 4. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen "is aanhoudend aan het dalen en de dreiging dat het nationale gezondheidssysteem (NHS) en andere gezondheidsdiensten binnen de 21 dagen overspoeld worden, is afgenomen".

CureVac verwacht einde mei, begin juni Europese marktvergunning voor coronavaccin

Het Duitse farmabedrijf CureVac verwacht einde mei of begin juni een voorwaardelijke marktvergunning te krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor zijn mRNA-coronavaccin. Dat heeft CEO Franz-Werner Haas donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

De Europese Commissie sloot met CureVac een raamcontract af voor de levering van 405 miljoen dosissen van zijn vaccin. België heeft er daarvan 5,8 miljoen gekocht. Als de resultaten van de laatste testfase positief zijn, verwacht het bedrijf dus nog voor de zomer zijn leveringen aan de Europese lidstaten te kunnen starten.

Op dit ogenblik zijn al drie coronavaccins op de Europese markt toegelaten. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Johnson & Johnson vroeg op 16 februari een vergunning aan, een beslissing van het EMA wordt midden maart verwacht.

Bart De Wever en Fons Duchateau razend over afvalstort in Droogdokkenpark: "Mensen doen zelfs geen moeite meer om hun afval in de vuilnisbak te gooien"

Heel wat mensen genoten de voorbije dagen van het mooie weer buiten. Jammer genoeg was dat ook te zien in het straatbeeld.  Op vele plekken in de stad lieten mensen hun afval achter. Maar de Belvédère in het Droogdokkenpark lag er vanochtend wel heel smerig bij. "Zelfs een bak bier waar nog statiegeld op staat nemen ze niet mee", vertelt Antwerps schepen voor Buurtonderhoud Fons Duchateau op Radio 2 Antwerpen.

Lees het volledige bericht hier:

Moderna verwacht ruim 18 miljard dollar omzet uit coronavaccin

Moderna, producent van één van de reeds goedgekeurde vaccins tegen COVID-19, verwacht dit jaar een omzet van 18,4 miljard dollar (bijna 15 miljard euro) uit de verkoop van dat vaccin. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend bij de publicatie van zijn jaarresultaten. De verwachte miljardenomzet is gebaseerd op reeds afgesloten contracten, klinkt het.

De verkoop van Moderna overschrijdt daarmee die van Pfizer, die samen met BioNTech een vaccin tegen COVID-19 ontwikkelde en rekent op een jaaromzet van 15 miljard dollar.

Pfizer/BioNTech gaat werkzaamheid van derde vaccindosis tegen varianten testen

De farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech zullen een derde dosis van hun coronavaccin aanbieden aan deelnemers van hun eerste klinische studie. Ze willen onderzoeken of het immuunsysteem op deze manier kan versterkt worden tegen de coronavarianten. Dat kondigen de twee bedrijven donderdag aan.

De Amerikaanse en Duitse biotechbedrijven zullen "6 tot 12 maanden" na de tweede dosis van hun vaccin een derde dosis of "boostershot" geven als onderdeel van hun klinische proef.

Pfizer en BioNTech zeggen ook dat ze in gesprek zijn met regelgevende instanties om een gewijzigde versie van hun vaccin te laten goedkeuren. Dit om het vaccin aan te passen aan de verschillende varianten van het virus.

Vooral de Zuid-Afrikaanse variant wordt door wetenschappers als een van de meest zorgwekkende beschouwd, omdat gebleken is dat zij de immuunafweer na vaccinatie gedeeltelijk kan neutraliseren.

Overleg tussen kustburgemeesters en NMBS: “Zeer moeilijk gesprek”

Vanmorgen hebben de kustburgemeesters en de provinciegouverneur van West-Vlaanderen overleg gehad met de NMBS en het kabinet van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Ook het Crisiscentrum en het kabinet Binnenlandse Zaken waren aanwezig.

Op de agenda: de toeristenstromen die met mooi weer massaal naar de kust afzakken met de trein. Dat leidde vorig weekend tot grote drukte, te groot in deze coronatijden volgens de kustburgemeesters. En ook gisteren noteerde Oostende liefst 9.000 reizigers, aantallen die doen denken aan de zomer.

Onder meer Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) hekelt een gebrek aan overleg door de NMBS. Hij verlangt dat de NMBS werk maakt van een aanmeldingssysteem om te grote toeristenstromen via de trein te vermijden en wil ook dat de spoorwegmaatschappij meer aan “crowd control doet”. Volgens provinciegouverneur Carl Decaluwé worden de coronamaatregelen op de treinen en perrons ook niet altijd goed nageleefd en is daar te weinig controle op.

De kustprovincie- en burgemeesters willen al langer dat de treinpassagiersstromen meer gecontroleerd zouden verlopen. Provinciegouverneur Decaluwé noemt het overleg nu “het overleg van de laatste kans”. “Maar het gesprek met de NMBS en het kabinet Mobiliteit was zeer moeilijk”, klinkt het bij gouverneur Decaluwé en de kustburgemeesters. “Het engagement was dat men al onze vragen gaat meenemen en voorleggen aan de bevoegde ministers. We gaan zien wat daar uit komt”, aldus Decaluwé.  Morgen staat opnieuw overleg gepland.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) deelt de bezorgdheden. "De bezorgdheid van de burgemeesters en de gouverneur is ook mijn bezorgdheid. Ik wil dat mensen de trein kunnen nemen, in de beste omstandigheden. Drukte in de treinen en de stations is maximaal te vermijden. Als gevolg van het goede weer en de onvoorziene omstandigheden waren er veel mensen in een aantal treinen en stations woensdag. In de toekomst moet het overleg tussen NMBS, de lokale overheden en de politiediensten nog beter georganiseerd worden. Ik heb aan NMBS gevraagd om de mogelijkheid van een aanmeldingssysteem te onderzoeken en de volgende weken nog extra maatregelen te nemen, zodat alles goed loopt in de treinen en stations, net als verleden weekend."

Plaatsing strandcabines aan zee wordt dit jaar niet uitgesteld

De strandcabines aan zee worden dit jaar zoals gewoonlijk geplaatst. Dat blijkt uit een rondvraag van Belga. Vorig jaar werd de plaatsing in verschillende kustgemeenten uitgesteld omwille van de coronamaatregelen. Dit jaar worden de cabines overal volgens de reguliere planning geplaatst.

"Dit jaar zien we geen enkele reden om die plaatsing nog uit te stellen", zegt de burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA). In Blankenberge kunnen cabines vanaf 27 maart worden geplaatst. De strandbars beginnen 15 maart aan de opbouw, maar zullen pas opengaan als dat mag van het Overlegcomité.

Ook burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) zal de plaatsing niet uitstellen. "Ik heb hier 800 cabines en vaak zijn die van mensen die op een appartement wonen. Dat is voor veel mensen hun tuin, dus ik wil dat niemand afnemen."

Verder volgen ook Bredene, Zeebrugge, Middelkerke, Knokke-Heist, De Panne, De Haan en Nieuwpoort hun normale planning. "Wij raden de mensen wel aan om een windzeil te plaatsen. Dat is vorig jaar goed verlopen, dus we hebben er vertrouwen in dat dit ook dit jaar op een veilige manier kan verlopen", zegt burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V).

In Koksijde is zelfs beslist om de strandcabines vroeger dan gepland op te bouwen. "Normaal mag dat pas na Pasen, maar dit jaar kiezen we ervoor om het al voor Pasen toe te laten. We willen daarmee een alternatief bieden nu mensen niet op reis kunnen. We zorgen er ook voor dat er 1,5 meter afstand is tussen de cabines", aldus Marc Vanden Bussche (Open VLD).

Europarlementariërs roepen op om vaccinpatenten vrij te geven

Op initiatief van Katleen van Brempt (SP.A) roepen honderden europarlementariërs de EU op om het vrijgeven van de vaccinpatenten niet langer tegen te houden in de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Ook de Belgische europarlementsleden Sara Matthieu (Groen) en de Marc Botenga (PVDA) steunen het voorstel.

Wanneer die patenten worden vrijgegeven, zouden ontwikkelingslanden gemakkelijker en goedkoper zelf vaccins kunnen produceren. Zo zouden ook zij sneller kunnen vaccineren, want vandaag staan zij helemaal achteraan in de vaccinatierij.

De Europese Commissie zal tijdens de Algemene Raad van de WHO op 1 en 2 maart moeten stemmen over het al dan niet vrijgeven van de patenten. Vooralsnog is de Europese Commissie gekant tegen het voorstel. Ze ziet daarin een gevaar voor de intellectuele eigendomsrechten van haar farmaceutische bedrijven.

De oproep komt niet toevallig vandaag, want vandaag zitten de Europese staatshoofden en regeringsleiders samen voor een digitale Europese top.

Komt er een Europees coronapaspoort aan?

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil een soort coronapaspoort invoeren in Europa, zoals dat ook al in Israël bestaat. Met zijn voorstel hoopt hij mensen die al gevaccineerd, genezen of recent negatief getest zijn meer vrijheid te geven. Kurz zal zijn plan vanmiddag voorstellen aan zijn Europese collega’s op de virtuele Europese top. 

Lees hier meer: 

Nu de overheid haar eigen gratis mondmaskers afraadt: hoe zit het met de veiligheid? En waarom zijn ze eigenlijk nu pas onderzocht?

We laten de gratis witte mondmaskers van de overheid voorlopig beter even aan de kant liggen, zegt diezelfde overheid nu. Ze willen daar eerst uitzoeken hoe schadelijk de stoffen zijn die de mondmaskers bevatten. En ook u zit met heel wat vragen, zo leert een kijkje in onze mailbox: hoe is het zover kunnen komen? En wat weten we nu al over de veiligheid van die mondmaskers? 

Lees hier meer: 

UZ Gent ziet aanwijzingen dat een derde golf van de coronapandemie begonnen is

In het universitair ziekenhuis in Gent maken ze zich zorgen over de toename van het aantal coronapatiënten in die regio. Sinds afgelopen weekend is het aantal sterk gestegen. En de patiënten die zich met corona aanbieden zijn ook zieker; zeker de helft heeft intensieve verzorging nodig. Het zijn ook niet langer hoofdzakelijk ouderen die in het ziekenhuis belanden, zegt longarts Eva Van Braeckel: “We hebben de indruk dat het aantal jonge mensen dat met ernstige covidverschijnselen in het ziekenhuis belandt, toeneemt. Die indruk leeft ook bij collega’s in andere ziekenhuizen. De symptomen waarmee patiënten zich aanmelden, zijn over het algemeen ernstiger dan de afgelopen weken. Bovendien gaan de patiënten ook sneller achteruit. Deze verschijnselen zijn typisch voor de start van een nieuwe golf. Het heeft er dus alle schijn van dat die begonnen is.”  

Van Braeckel waarschuwt dat ziekenhuizen binnenkort wel eens opnieuw patiënten zullen moeten weigeren. “Hoe de pandemie zal evolueren, zal afhangen van de beslissingen die het Overlegcomité morgen neemt (de regeringen beslissen morgen over het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen, red.). Maar als er echt een nieuwe (derde, red.) golf komt, dan vrees ik dat we opnieuw niet dringende ingrepen en consultaties zullen moeten uitstellen.” 

Coronastudie Universiteit Antwerpen: we kussen elkaar vaker buiten de bubbel, en we willen liefst weer met meer mensen afspreken

Met een tweewekelijkse enquête peilt de Universiteit Antwerpen al sinds vorig jaar naar hoe de Belgen denken over de coronacrisis in al haar aspecten. Als we mochten kiezen, zo blijkt uit de meest recente peiling, dan willen we als eerste versoepeling liefst de mogelijkheid om met meer mensen te kunnen afspreken. Ook naar een terrasje doen, wordt massaal uitgekeken. We hunkeren ook naar een plezierreisje naar het buitenland en naar een restaurantbezoek met familie of vrienden. 

Vlamingen zijn echter nuchtere mensen en beseffen dat er een verschil is tussen wat we willen doen en wat we kunnen doen. Wat verwachten we eigenlijk weer snel te kunnen doen? Dan ziet ons lijstje er toch anders uit: met méér dan vier mensen buiten afspreken, buiten competitiesport doen, alle secundaire scholen weer openen en met meerdere mensen winkelen.

Opvallend: duidelijk meer mensen gaven de afgelopen twee weken een hand of een kus aan iemand buiten het eigen gezin. Er werd meer fysiek contact gemaakt dan tijdens de feestdagen. Samen buiten van het mooie weer genieten, kan daarvoor een mogelijke verklaring zijn, maar ook dan blijven de basisregels van het grootste belang.

Meest gelezen