Landen is klaar voor ooievaars met nieuw nest

In de Kleine Getevallei in Landen staat sinds kort een 9 meter hoog ooievaarsnest. Door dat nest zien we binnenkort misschien nieuwe ooievaars in Landen. Het nest staat bij de Kasteelhoeve Wange. 

De vallei is door haar weilanden, bosjes en een groot voedselaanbod een ideale plek voor nieuwe ooievaars. Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland bestelde het nest in Nederland en werkte met duurzame boomstammen om het te monteren. Meestal vestigt de ooievaar zich vooral in hoge bomen, kerken of schoorstenen en dat kan voor wat overlast zorgen. Dat zegt Maarten Vanderhallen van het Regionaal Landschap. " We plaatsen zo'n nesten om overlast te voorkomen. Eigenlijk verlekkeren we de dieren om naar ons platform te verhuizen. Zo kunnen we toch genieten van die unieke natuur dicht bij huis."

Kunnen we dan vanaf nu in Landen de lucht scannen voor ooievaars? "Als er een binnenkort een koppeltje landt, kunnen we dit voorjaar al ooievaars zien",  legt Maarten uit. "In het verleden zijn er ooievaars geland op het dak van de hoeve.  Dat kan dus heel snel gaan, maar het kan ook nog 10 jaar duren. Dat moeten we nog afwachten."

Ooievaars in opmars

Philippe Smets van de Vogelwerkgroep Oost-Brabant ziet het rooskleurig in voor ooievaars in ons land.  Zij werkten ook mee aan de opbouw van het nest.“ De populatie van ooievaars is aan het groeien in ons land. Zo waren er al broedpogingen in Diest en Oud-Heverlee”, zegt Philippe. “De ooievaar is een iconische soort. Het zou toch leuk zijn mochten ze terug broeden in onze regio.” 

Ook Maarten voorspelt dat we meer en meer ooievaars zullen zien in België. "Met de zachte winters van de laatste jaren blijven ooievaars overwinteren. Ze zijn duidelijk aan een opmars bezig." 

Meest gelezen