Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Lachaert wil extra compensatie voor zonnepanelen: "Huidige steunmechanisme is niet voldoende"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vindt dat er extra compensaties moeten komen voor eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen. De compensaties waaraan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) werkt, zijn volgens de voorzitter van de liberale partij niet voldoende. Dat heeft Lachaert gezegd in “Villa Politica”. Demir is niet te spreken over de kritiek van Lachaert, wiens partij samen met N-VA regeert in Vlaanderen.

De mensen die tot en met vorig jaar zonnepanelen hebben gelegd moeten extra gecompenseerd worden voor de verliezen die ze lijden door de digitale meter die niet meer terugdraait. Daar heeft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zich zonet hard voor gemaakt in het tv-programma “Villa Politica”.

Dat mensen die zonnepanelen hebben, maar nog geen digitale meter nog tot 2025 uitstel kunnen vragen om die meter geïnstalleerd te krijgen, vindt Lachaert alvast goed. “Dat is heel belangrijk voor een heel grote groep.”

Warmtepompen

Maar Lachaert wil nog verder gaan. “Diegenen die toch al met die digitale meter zitten, zullen we extra moeten ondersteunen. Ik vind dat het steunmechanisme dat er tot hiertoe is niet voldoende”, zo zegt Lachaert. 

De compensatieregeling die Vlaams minister van Energie Demir aan het uitwerken is, volstaat dus niet voor Lachaert. Ook voor mensen met een stroomverslindende warmtepomp wil Lachaert extra tegemoetkomingen. 

“Wij gaan een extra compensatiemechanisme vinden,” zo maakt hij zich sterk,” bijvoorbeeld voor mensen die warmtepompen hebben, naast hun zonnepanelen.”

Goedgekeurd

De woordvoerder van minister Demir liet in een eerste reactie weten dat haar voorstel door de volledige Vlaamse regering is goedgekeurd, inclusief de ministers van Open VLD, zijnde Bart Somers en Lydia Peeters.

Even later voegde Demir er via Twitter fijntjes aan toe dat Lachaert beter via zijn ministers in de (Vlaamse, red.) regering zou communiceren. 

De minister verwijt Lachaert dat hij loze beloften doet en sneert impliciet naar de verantwoordelijkheid van Open VLD in het zonnepanelendossier.

Open VLD leverde met Bart Tommelein en Lydia Peeters eerder de ministers van Energie. Het waren zij die het oorspronkelijke compensatiemechanisme voor de terugdraaiende teller hebben voorgesteld en uitgewerkt, totdat dit op zijn beurt werd teruggedraaid door het Grondwettelijk Hof.

Bekijk hier de uitspraak van Egbert Lachaert in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen