Hotel 's Hertogenmolens in Aarschot waar de man momenteel verblijft
Jrymenams op Wikipedia.org

Ronddolende coronapatiënt verplicht in isolatie in Aarschots hotel mét politiebewaking

Een man - met vermoedelijk de Duitse nationaliteit - die besmet is met het coronavirus en zich niet aan de veiligheidsmaatregelen hield, zit momenteel verplicht in isolatie in een hotel in Aarschot. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man krijgt ook 24 uur op 24 politiebewaking om te vermijden dat hij tijdens zijn isolatieperiode de benen neemt. Het zou de eerste keer zijn dat zoiets in ons land gebeurt.

De problemen begonnen vorige week donderdag toen de man amok maakte op de trein. De NMBS besloot toen om hem in het eerstvolgende station te laten uitstappen en dat werd het station van Aarschot. Nadien trok de man naar het stadscentrum waar hij even bleef ronddolen en de afstandsregels met andere mensen niet respecteerde. Uiteindelijk pakte de politie van Aarschot de man op. "Hij was dronken en liep zelfs bij mensen binnen", bevestigt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) het verhaal op Radio 2 Vlaams-Brabant. Kort daarna vroeg de man medische bijstand. "We hebben hem daarop naar het UZ Leuven gebracht, maar na een uurtje kregen we opnieuw telefoon dat hij ook daar de boel op stelten zette." Intussen liet het ziekenhuis weten dat zijn coronatest positief was. Daarop besliste burgemeester Rutten om in te grijpen.

Je kan de man natuurlijk niet zomaar opsluiten. Maar twee agenten controleren de klok rond of hij niet weer op de dool gaat.

Gwendolyn Rutten, burgemeester van Aarschot

Uitzonderlijke situatie

"Dit is een heel uitzonderlijke situatie. Maar uiteindelijk was dit de beste optie", zegt Rutten. "Die man was duidelijk in nood. Hij had echt hulp nodig, maar had geen geld of woonplaats en wist amper waar hij was. We konden hem niet zomaar los laten en het risico lopen dat hij andere mensen zou besmetten." De stad ging op zoek naar een oplossing voor de man en ging eerst te rade bij open opvangcentra en centra voor de opvang van daklozen. "Maar dat zou een valse oplossing zijn geweest. Je kan hem daar wel afzetten, maar als hij daarna weer gaat ronddolen op straat verplaats je het probleem gewoon." Intussen werd ook duidelijk dat de man de afgelopen dagen al in verschillende andere steden had rondgezworven.

Twee hotelkamers

Ook Duitsland wilde de man niet opvangen. "Hij gaf de indruk dat hij de Duitse nationaliteit heeft, maar omdat hij positief testte lieten de autoriteiten ons weten dat hij zijn quarantaineperiode in België moest uitzitten." De stad Aarschot koos dus uiteindelijk voor een andere oplossing en reserveerde twee kamers in hotel 's Hertogenmolens. Eén voor de coronapatiënt en één voor de politie. "Voor alle duidelijkheid: het hotel is gesloten voor andere gasten. We zijn heel blij dat de uitbaters ons uit de nood wilden helpen. Het OCMW verzorgt de maaltijden."

We gaan de factuur doorsturen naar Duitsland. Het is opmerkelijk dat ze hun eigen burger niet willen opvangen.

Gwendolyn Rutten, burgemeester van Aarschot

Intussen krijgt de man dus 24 uur op 24 politiebewaking. "De man echt opsluiten kan je natuurlijk niet. Dat mag ook niet. De man is niet schuldig aan iets. Maar je moet er dan wel op toezien dat hij niet opnieuw gaat ronddwalen. Daarom krijgen we ook bijstand van de federale politie. Twee agenten in de kamer tegenover die van de man houden permanent een oogje in het zeil. Zij zullen ingrijpen mocht hij toch opnieuw gaan ronddolen", aldus Rutten. De quarantaineperiode loopt eind deze week af. Daarna krijgt de man gepaste hulp. "Het is trouwens ook de bedoeling om de factuur naar Duitsland door te sturen, eens we kunnen bevestigen dat hij effectief een Duitser is. Ik vind het opmerkelijk dat ze hun eigen inwoner niet wilden terugnemen omdat hij covidpositief was."

Meest gelezen