Gegijzelde prinses van Dubai vraagt nieuw Brits onderzoek naar zus die al 20 jaar vastgehouden wordt

Prinses Latifa al-Maktoum, de dochter van de sjeik van Dubai, vraagt de politie van het Verenigd Koninkrijk om het onderzoek naar de kidnapping van haar zus meer dan 20 jaar geleden opnieuw te openen. Dat doet ze in een oude brief die haar vrienden aan de Britse omroep BBC bezorgden, want al-Maktoum wordt zelf gevangen gehouden door haar familie. 

In een handgeschreven brief vraagt prinses Latifa al-Maktoum de Britse autoriteiten om het onderzoek naar haar verdwenen zus, prinses Shamsa, opnieuw te openen. Prinses Latifa schreef de brief in 2019 en bezorgde die aan haar vrienden, die hem aan de Britse omroep BBC gaven.

"Alles wat ik van jullie vraag, is om alsjeblieft aandacht te schenken aan haar zaak", schreef prinses Latifa. "Dan zou ze haar vrijheid kunnen terugkrijgen. Jullie hulp en aandacht zouden haar kunnen bevrijden."

"Gemarteld met stokslagen"

Prinses Shamsa probeerde in 2000 te vluchten uit een familiedomein in Engeland, maar zonder succes. Ze werd opgepakt in Cambridge en door geheime agenten uit Dubai gedwongen teruggevoerd naar haar land. De Britse politie kon er weinig tegenover stellen. Wellicht was zelfs een dramatische ontvoering van een jonge vrouw niet belangrijk genoeg om de erg belangrijke diplomatieke en economische banden tussen het VK en de Emiraten op het spel te zetten.

Sindsdien is prinses Shamsa, toen 18 jaar oud, maar ondertussen 39, niet meer in het openbaar gezien. "Ze werd afgesloten van de buitenwereld vastgehouden, zonder uitzicht op vrijlating, proces of aanklacht", schrijft haar zus. "Ze werd gemarteld met stokslagen op haar voeten."

Zussen ondergaan hetzelfde lot

Prinses Latifa schreef de brief in 2019, maar gaf februari 2018 als datum. Zo probeerde de prinses te verbergen dat ze een manier had gevonden om te communiceren met de buitenwereld tijdens haar gevangenschap. Want ook zij onderging een gelijkaardig lot als haar zus.

Haar vader, sjeik Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, de autocratische heerser van Dubai en premier en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten, verbood prinses Latifa om Dubai te verlaten. In februari 2018 ondernam ze toch een spectaculaire ontsnappingspoging. Samen met vrienden reed ze via buurland Oman naar de kust. Daarna bereikte ze een zeilschip via een jetski  en voer ze de Indische Oceaan op. Maar het zeilschip werd bestormd door commando's die Latifa terug naar Dubai brachten. Sindsdien leeft ze net als haar zus in gevangenschap.

Vorige week sloegen vrienden van prinses Latifa alarm omdat ze al maanden niets meer van haar gehoord hadden. Haar communicatielijn is afgesneden. De vrienden bezorgden Latifa's geheime videoboodschappen aan BBC en vroegen actie van de Verenigde Naties.

Bekijk hier de videoboodschappen die vrienden van prinses Latifa aan de Britse omroep BBC bezorgden en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

De Verenigde Naties vroegen Dubai om een teken van leven van de prinses. "Ze wordt thuis verzorgd", was  de enige reactie van de koninklijke familie.

Zaak met "bijzondere gevoeligheden"

Prinses Latifa's vrienden hebben nu ook haar brief aan de Britse autoriteiten over haar zus aan BBC bezorgd. De politie van Cambridge, die in 2001 het onderzoek naar de verdwijning van prinses Shamsa leidde, kreeg de brief in handen. 20 jaar geleden boekten de speurders geen resultaten omdat ze de toegang tot Dubai geweigerd werden. Later bleek dat assistenten in dienst van de sjeik rond de tijd van het onderzoek protest aangetekend hadden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

In 2018 onderzocht de politie de zaak opnieuw, maar de zaak werd niet lang daarna opnieuw gesloten. Volgens BBC zou een speurder toegegeven hebben dat er "bijzondere gevoeligheden" speelden.

De politie van Cambridge heeft nu laten weten dat ze prinses Latifa's brief zullen bekijken. "Dit is een zeer complexe en ernstige zaak en dus zijn er details die ongepast zouden zijn om in het openbaar te bespreken", zo klinkt het.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het geen rol speelt in het onderzoek van de politie van Cambridge. Nadat de videogetuigenissen van prinses Latifa waren opgedoken, zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat de beelden "erg verontrustend" waren en dat het Verenigd Koninkrijk "de ontwikkelingen van dichtbij" zou volgen.

Meest gelezen