Papa reageert na dodelijk ongeval dochter (7): "Het gaat niet om het type van wagen, je ziet als autobestuurder gewoon niet dat daar een oversteekplaats is"

André de Laat, de papa van Loes (7) die gisteren overleed na een ongeval in Schoten, is niet gelukkig met de reactie die de Fietserbond gaf over het type van auto, een terreinwagen, dat betrokken was bij het ongeval. Volgens hem is het soort wagen ondergeschikt in dit geval,  en is vooral de weg zelf op de plaats van het ongeval niet veilig genoeg. "Er is geen oversteekplaats, er zijn geen lijnen", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. 

"Ik wil in de eerste plaats reageren om een aantal zaken te verduidelijken", zegt André de Laat. "Dat we geen verwijten maken naar bepaalde partijen die bij het ongeval betrokken zijn. We lezen ook allerlei reacties op sociale media op zaken die niet kloppen: onze dochter was niet alleen onderweg. Mijn vrouw was erbij en de andere kinderen. Ze fietsten op een weg die ze goed kende en ze had ook een helm op en een fluovestje aan. Het is een combinatie van factoren, die tot het ongeluk geleid hebben."

Zo zegt hij het niet eens te zijn met de Fietserbond, die ongerust is over het stijgend aantal terreinwagens in ons verkeer: "Dat het een terreinwagen was met aanhangwagen is ondergeschikt in dit verhaal. Het gaat daar om een gevaarlijke weg in die zin dat het fietspad aangeeft dat je daar het kruispunt kan oversteken, maar op de weg zelf is dat niet aangeduid. Er zijn geen lijnen, geen lichten, geen waarschuwingsborden. De bestuurder van de terreinwagen was ook niet van de streek. Hij kon onmogelijk weten dat daar misschien fietsers gingen oversteken. Ik heb met hem gepraat en we hebben elkaar getroost."

Als er veel lichte ongevallen gebeuren, volgt er vroeg of laat ook wel eens een ernstig, zoals nu.

André de Laat

In de omgeving is de Horstebaan wel berucht, volgens André: "Er wordt veel over gesproken. De hulpverleners vertelden me ook dat ze daar meermaals per jaar moeten tussenkomen. Meestal voor blikschade of lichtere verwondingen. Maar als er veel lichte ongevallen gebeuren, volgt er vroeg of laat ook wel eens een heel ernstig, zoals nu."

Het gemeentebestuur Schoten wenst voorlopig niet te reageren op het ongeval om de sereniteit te bewaren. Het geeft wel mee dat het de resultaten afwacht van de verkeersdeskundige die het ongeval onderzoekt in opdracht van het parket.

Eenhoorns en glitter

André wil tot slot nog een oproep doen: "We hebben ook nog twee andere kinderen. Heel veel mensen leven met ons mee, ook op sociale media, maar dat zien zij niet. Daarom zou ik iedereen willen vragen om tekeningen van eenhoorns, paarden, iets met glitter... aan de ramen te hangen. Daar was Loes helemaal gek van. Dan kunnen onze andere kinderen ook zien dat er aan Loes gedacht wordt."

Eenhoorns voor Loes, bekijk hier de reportage van ons jeugdjournaal "Karrewiet": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen