Facebook Jelle Veyt

Roeier Jelle Veyt en kompanen vertrokken voor roeitocht van 7.000 km over Atlantische oceaan

Roeier Jelle Veyt uit Dendermonde is vanmorgen vertrokken voor een indrukwekkende roeitocht van meer dan 7.000 kilometer over de Atlantische oceaan. Hij doet de oversteek niet alleen, maar neemt kompanen Koen De Gezelle en Gijs Vanden Bogaerde mee. Met 3 op zo'n klein bootje wordt moeilijk, maar ze gaan het gezellig maken. "We hebben een fles whiskey mee", lacht Veyt.

Dendermondenaar Jelle Veyt is niet bang van een sportieve uitdaging. Hij is van plan om in elk continent de hoogste berg te beklimmen en heeft ook net 2.400 kilometer gefietst tot in Portugal. Nu is hij klaar voor een roeitocht van meer dan 7.000 kilometer over de Atlantische oceaan. "Ik heb een beetje stress voor dit nieuwe avontuur, maar ik ben er volledig klaar voor", zegt Veyt deze ochtend aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik heb een beetje stress, maar ik ben er volledig klaar voor

Roeier Jelle Veyt

Strak schema

Veyt moet de duizenden kilometers niet alleen afleggen, hij neemt 2 kompanen mee: Koen De Gezelle uit Gent en Gijs Vanden Bogaerde uit Kortrijk. "Om de 2 uur wisselen we elkaar af met roeien en kunnen we rusten. Dat doen we 24 op 24 uur." Een strak schema, beseft Veyt. "Maar 's nachts gaan we misschien wel wat langere pauzes inlassen om ook iets langer te kunnen roeien." De mannen zullen telkens 12 tot 13 uur per dag roeien.

Naast het roeien heeft ieder ook een andere functie. Koen De Gezelle heeft de boot gemaakt en is kapitein van dienst. "Hij zal vooral de navigatie doen en de boot in de juiste richting doen gaan", vertelt Veyt. "Gijs is ingenieur. Hij zal de boot repareren wanneer dat nodig zou zijn. Ik ben kinesist en ben verantwoordelijk voor de lichamelijke functies." 

Humeur

Naast een lichamelijke uitdaging wordt het vooral op mentaal vlak niet gemakkelijk. Er is geen privacy en je zit met 3 in een relatief kleine omgeving. "Je zit op 7 vierkante meter bij elkaar, je hebt weinig slaap en je geraakt uitgeput. Je moet proberen gefocust te blijven en dan is het moeilijk om altijd een goed humeur te hebben", geeft Veyt eerlijk toe.

Veyt heeft al eens een maand samen met De Gezelle geroeid in Indonesië, toen die daar 6 maanden was. Hij is ervan overtuigd dat ook een lange tocht samen zal lukken. "Koen heeft mij eigenlijk opgeleid in het roeien op zee. Het is dankzij hem dat ik nu zoveel ervaring heb." 

De eerste 10 dagen zal je haast gek worden, daarna kan je genieten

Christophe Sepot, hij roeide 10 jaar geleden de oceaan over

Pijn aan het achterwerk

Vlaming Christophe Sepot roeide 10 jaar geleden ook al eens de oceaan over. Hij kent de slagen van de zweep en geeft Veyt enkele tips mee. "De eerste 10 dagen zijn het ergste. Je wordt ziek en je slaapt niet. Je wordt daar een beetje gek van, maar je moet erdoor. Daarna kan je beginnen genieten." Al valt het lichamelijke ook niet te onderschatten. "Je achterwerk doet verschrikkelijk veel pijn. Een echte oplossing had ik daar zelf niet voor, maar er eens mee lachen helpt wel."

Lachen met de fysieke pijn is een ding, maar iets anders maakte de roeitocht toen wel moeilijker: "Ruzie maken. Je zit zo dicht op elkaar en je kan er niet af, dat was niet altijd gemakkelijk", getuigt Sepot. Maar Jelle Veyt denkt daar een oplossing voor te hebben. "We hebben een fles whiskey mee", lacht hij.

kasto80

Meest gelezen