Schapenboer uit Brakel: "Ik heb vaak drie- of vierlingen bij mijn lammetjes, dat is helemaal niet zo uitzonderlijk"

De schapen van een hobbykweker uit Brakel brengen heel wat meerlingen voort. "Drie-, vier-, of vijflingen zijn heel normaal", getuigt de man op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Sterker nog: ik zou zelfs raar opkijken als een van mijn ooien zou bevallen van maar één of twee lammetjes."

Vorige week werd een vijfling schapen geboren in Riemst in Limburg. De kans dat een schaap bevalt van een gezonde vijfling is 1 op 1 miljoen, werd toen gezegd. "Bij mijn schapen is die kans veel groter hoor", lacht schapenboer Geert De Geeter. "Ik word elk jaar getrakteerd op drielingen en veerlingen. En ik heb al meerdere keren een vijfling gehad."

Volgens De Geeter komt dat doordat hij een bijzonder schapenras kweekt. "Ik kweek al 15 jaar een speciaal ras: de Swifter. Het is een mix tussen het Vlaams melkschaap en de Texelaar, een schaap uit Texel in Nederland", verduidelijkt hij. "Het is een leuk ras, de schapen geven veel melk, zijn niet schuw én het ras staat gekend om meerlingen."

Mijn ram weegt 90 kilogram en zorgt voor minstens drie lammetjes per worp

Belang van de ram

Toch slaagt niet elke kweker van de Swifter erin om meerlingen voort te brengen. "Je moet natuurlijk ook een goede selectie maken. Vooral de ram is belangrijk", vertelt de schapenboer. "Ik werk met een zuivere Texelaar van 5 jaar oud. Dat dier weegt zo'n 90 kilogram. En hij zorgt ervoor dat mijn ooien elk jaar zo rijkelijk kunnen werpen. Ik verwacht steevast minstens drie lammetjes per worp." 

Meest gelezen