Radio 2

Gent neemt extra maatregelen na samenscholingen door jongeren: verbod op glas en versterkte muziek 

De stad Gent neemt bijkomende coronamaatregelen na verschillende incidenten met groepjes jongeren. Er komt een glasverbod op de drukste plaatsen en op het hele grondgebied is elektrisch versterkte muziek niet langer toegelaten. "Ik begrijp dat de jeugd het beu is maar door samen te scholen duurt de crisis nog langer", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Ook in Brussel gaat de politie extra controleren.

De stad Gent verbiedt met directe ingang glazen flessen en  ander glas op 3 drukke plekken: het Sint-Pietersplein, de Gras- en Korenlei en aan de Coupure. Ook elektrisch versterkte muziek mag daar én elders in Gent niet langer. De maatregelen komen er om samenscholingen te vermijden en gaan meteen in. Er waren de voorbije dagen verschillende incidenten in Gent met groepjes die het niet al te nauw namen met de coronamaatregelen. Gisteren verzamelden nog eens 1.000 jongeren op het Sint-Pietersplein om er te feesten.  De politie moest het plein toen zelfs  afsluiten. De meeste jongeren konden wegvluchten, 29 studenten kregen een coronaboete. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is echt te vroeg voor feestjes. Door dit te doen zal de crisis alleen langer duren.

Mathias De Clercq, burgemeester Gent (Open VLD)

De stad neemt daarom bijkomende maatregelen. Burgemeester Mathias De Clercq vraagt een blijvende inspanning, ook van de jongeren. "We zijn het allemaal beu, ik ook. Door samen te scholen en te feesten zal deze crisis alleen langer duren. Dat betekent nog langer wachten tot de horeca heropent, nog langer wachten op festivals,... Vermijd de drukte om zo snel opnieuw van onze vrijheid te genieten." 

Extra controles in Brussel

De politiezone van Brussel hoofdstad - Elsene stuurt vanaf vandaag meer agenten de straat op om de naleving van de coronamaatregelen te controleren. Dit doet ze op uitdrukkelijke vraag van de burgemeesters van Brussel en Elsene. De afgelopen dagen troepte te veel volk samen in parken en op pleinen. 

"We zullen strikter controleren op het dragen van mondmaskers, het houden van afstand en op de bubbel buiten (met maximum 4 personen). Om dat te realiseren zullen we meer personeel op het terrein zetten. Dat zal vanaf vandaag al ingaan. Agenten zullen nog in dialoog met de mensen gaan, maar wie weerspannig is, zal beboet worden", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Geen verscherpte maatregelen in Leuven

Ook in het Leuvens stadspark troepten gisteren grote groepen studenten samen om te genieten van het mooie weer. In de vroege avond besliste burgemeester Ridouani het stadspark te laten ontruimen, omdat afstand houden niet meer mogelijk was.

Videospeler inladen...

Er komen vandaag echter geen extra maatregelen om drukte op pleinen en in parken te vermijden, meldt de burgemeester. “In Leuven geldt al een verbod op versterkte muziek op het openbaar domein, tenzij je een vergunning hebt", zegt Ridouani. "Bovendien is de situatie niet vergelijkbaar met Gent, waar heuse fuiven aan de gang waren. De politie monitort de pleinen en parken, en grijpt gericht in als het nodig is. We blijven nauw opvolgen, ook met de kennisinstellingen, en nemen in Leuven de gepaste maatregelen."

Meest gelezen