Vakbonden trakteren werkgevers op witloof met de bittere smaak van de loononderhandelingen 

In Hasselt hebben deze voormiddag zowel het ABVV als het ACV actie gevoerd om druk te zetten op de loononderhandelingen. Die zijn ondertussen zoals bekend afgesprongen omdat werkgevers- en werknemersorganisaties het niet eens raken over een loonsverhoging.

De werkgevers uit de privé-sector houden vast aan een maximale loonsverhoging van 0,4 % bovenop de index. Meer willen ze niet toestaan, en ze halen daarbij onder meer de huidige crisis aan. Voor de vakbonden is dat voorstel veel te beperkt, daarom zijn ze opgestapt aan de onderhandelingstafel en voeren ze vandaag actie.

Witloof

In Hasselt trok het ABVV met een autokaravaan naar de zetels van werkgeversorganisaties UNIZO en Agoria. "We merken dat alles muurvast zit, de werkgevers houden vast aan die 0,4 % terwijl er voor ons echt wel meer nodig is. Tegelijk willen we ook de eindeloopbaanproblematiek in de kijker zetten, om landingsbanen mogelijk te houden op een deftige leeftijd, niet als je 60-plus bent, en het SWT - het vroegere brugpensioen - te behouden. Dus we komen op voor het totaalplaatje en vinden het niet kunnen dat men zegt: dit is te nemen of te laten," aldus Frank Stevens voorzitter van ABVV-metaal in Limburg. Hij voegt eraan toe dat ook de vakbonden niet blind zijn voor de bedrijven die het moeilijk hebben door de coronacrisis, maar tegelijk mag er geen maximum opgelegd worden zodat er wel ruimte is voor onderhandelingen in bedrijven en sectoren die het wel goed doen. De werkgevers kregen een eisenbundel en een korfje met witloof, volgens ABVV als symbool voor de bittere smaak van hetgeen vandaag op tafel ligt. 

Versnipperd

De christelijke vakbond ACV legde de nadruk op informatie aan de leden in de bedrijven en gaf toelichting op de eigen hoofdzetel in Hasselt. "De loonnormwet zit helemaal fout. Die bepaalt hoe je de loonnorm moet berekenen, maar een aantal zaken mag niet meegeteld worden en da's gewoon oneerlijk," stelt voorzitter Jean Vranken. "Ik geef een voorbeeld: de werkgevers krijgen subsidies, dus ze moeten een aantal zaken niet betalen en toch moeten wij doen alsof ze die betaald hebben. En op die manier krijgen de werknemers minder ruimte voor een loonsverhoging. Wij willen dus die wet weg, zodat we kunnen onderhandelen in functie van de draagkracht van de bedrijven." ACV-Limburg heeft de loonnormwet vanmorgen symbolisch versnipperd. 

Meest gelezen