Buitenbubbel van 10, contactberoepen weer open, reisverbod ter discussie: dit ligt op de tafel van het Overlegcomité
Het Overlegcomité zit vandaag weer samen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Er ligt slechts een beperkt aantal versoepelingen op de tafel: buitenactiviteiten tot 10 personen worden mogelijk weer toegelaten en na de kappers mogen ook andere niet-medische contactberoepen weer aan de slag gaan. Ook het verbod op niet-essentiële reizen ligt op de tafel. Maar veel versoepelingen moeten we niet verwachten. Een vooruitblik.
Premier Alexander De Croo (Open VLD) probeerde begin deze week de verwachtingen voor het Overlegcomité al te temperen. Op de persconferentie die hij samen met wetenschappers gaf, probeerde hij met statistische modellen te tonen dat er de eerstkomende maand nog weinig ruimte is voor versoepelingen, al hield hij de deur op een piepklein kiertje.
Het is vooral de snel oprukkende Britse variant van het coronavirus die de beleidsmakers zorgen baart en de licht stijgende cijfers van de afgelopen dagen lijken erop te wijzen dat deze vrees niet geheel onterecht is.
Uit vrees voor een derde coronagolf staat ook expertengroep GEMS nog stevig op de rem. In het rapport dat de experten deze week aan de leden van het Overlegcomité hebben gegeven en dat VRT NWS kon inkijken, schrijven de experten dat de huidige epidemiologische situatie en de statistische voorspellingen de komende maand nog geen ruimte laten voor versoepelingen.
Afhankelijk van de cijfers en de vaccinatiecampagne zien de experten de situatie de komende maanden rooskleuriger in. In maart wordt het nog op eieren lopen.
Buitenbubbel
Als er de komende tijd versoepeld wordt, adviseren de experten om in eerste instantie voorzichtig een aantal zaken in de buitenlucht toe te laten én daarbij vooral oog te hebben voor jongeren.
Concreet suggereren de wetenschappers in een eerste reeks versoepelingen opnieuw buitenactiviteiten toe te laten met groepen van 8 à 10 personen - nu is er nog een samenscholingsverbod. Het gaat dan om ontmoetingen met vrienden, buitensport en kleine culturele activiteiten.
VRT NWS heeft uit verschillende bronnen vernomen dat deze versoepeling vandaag al op de tafel van het Overlegcomité ligt en we dus mogelijk écht weer met maximaal 10 personen buiten mogen komen. Beelden uit Gent en Leuven toonden eerder deze week dat de facto velen zich al dat recht hadden toegeëigend.
Enfin, mogelijk goed nieuws dus voor wie de komende tijd weer zonder zorgen voor politierepresailles samen met meer dan drie vrienden wil bijeenkomen in de buitenlucht om te wandelen, fietsen... Let wel: je zal nog altijd de nodige afstand moeten houden en een mondmasker moeten dragen als dat niet lukt.
Bekijk hier de vooruitblik van politiek verslaggever Bart Verhulst, gisteravond in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Reizen?
Ook op de tafel van het Overlegcomité ligt het verbod op niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie. België werd eerder deze week op de vingers getikt omdat ons land al sinds 27 januari niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie verbiedt. Aanvankelijk zou dat verbod gelden tot 1 maart, maar op het Overlegcomité van 5 februari werd het stilzwijgend verlengd tot 1 april.
Probleem: een Europese lidstaat mag niet langer dan twee maanden lang grenscontroles invoeren. België zou hiermee in overtreding zijn, als het na 27 februari nog een reisverbod zou handhaven.
De Europese Commissie herinnerde ons land hier deze week aan, in een brief waarin België tien dagen de tijd kreeg om het reisverbod te verantwoorden.
De GEMS-experten adviseren intussen om het verbod op niet-essentiële reizen te behouden, omdat reizen een bron van coronabesmettingen blijft, in al zijn varianten.
Het is nog niet zeker of het verbod zal worden opgeheven. En als dat al zou gebeuren, zijn er nog altijd strenge quarantainemaatregelen. Wie langer dan 48 uur in het buitenland is geweest, moet nog altijd het Passagier Lokalisatie Formulier invullen en 10 dagen in quarantaine gaan en zich laten testen op dag 1 en 7.
Mooimakers
Wat wel zeker is, is dat na de kappers nu ook de andere “niet-medische contactberoepen” vanaf 1 maart weer open mogen gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld over de schoonheidsspecialisten, pedicure, manicure en tatoeëerders.
Deze datum werd al vooruitgeschoven op het overlegcomité van 5 februari, het werd ook al in potlood een Ministerieel Besluit geschreven en minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval (MR) bevestigde het woensdag al. Het Overlegcomité moet het vandaag alleen nog formeel afkloppen.
Jongeren
Hetzelfde geldt voor een aantal kleine versoepelingen voor het onderwijs. Dat is een gemeenschapsbevoegdheid, maar het moet nog de zegen krijgen van het Overlegcomité.
Deze week is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) al met het onderwijsveld overeengekomen dat eendaagse schooluitstappen weer mogen vanaf half maart. Ook werd het licht op groen gezet voor voltijds contactonderwijs voor alle leerlingen van het buitengewoon secundair én het deeltijds beroepssecundair onderwijs.
Ook op de agenda van het Overlegcomité: contactonderwijs in het hoger onderwijs. Studenten krijgen mogelijk weer 20 procent van de tijd - twee halve dagen of één dag per week - les te laten volgen op de campus. Minister Weyts (N-VA) had tien dagen geleden al laten vallen dat er medio maart weer meer contactonderwijs zou komen als de cijfers goed zouden blijven.
En ten slotte is er nog de kotbubbel. Het woord waart al een poosje rond, maar nu wordt mogelijk beslist dat studenten die op kot samenwonen als een huishouden beschouwd worden. Belangrijke voorwaarde: ze mogen niet pendelen tussen hun kot en hun ouderlijk huis, want dan krijg je natuurlijk weer een grote kans op onderlinge besmettingen.
Beluister hier de vooruitblik die Wetstraatjournalist Johny Vansevenant gisteren gaf in "De wereld vandaag" op Radio 1 (lees verder onder de audio):

Kamerleden eisen perspectief, premier De Croo tempert verwachtingen rond versoepelingen
Verdere versoepelingen?
Veel versoepelingen zitten er dus niet aan te komen, de komende maand, maar ze moeten de burger al een heel klein beetje meer lucht en moed geven. Terwijl er langs alle kanten aan de mouwen van de politiek getrokken wordt en er ook binnen de politiek stemmen opgaan om sneller en verder te versoepelen, durft het Overlegcomité het niet aan om al grote stappen te zetten.
De vrees voor een derde golf - die België dankzij de inspanningen van velen - vooralsnog heeft kunnen afwenden, zit erin. De Wetstraat wil natuurlijk de fout van september niet opnieuw maken. Terwijl de cijfers stegen, werd toen te veel versoepeld, met een dodelijke tweede golf tot gevolg.
Maar ondanks het advies van de GEMS om voor het einde van maart niet te versoepelen en de stijgende cijfers van de afgelopen week zal het Overlegcomité vandaag waarschijnlijk toch al over hogergenoemde versoepelingen beslissen.
Of er voor de paasvakantie nog nieuwe deuren kunnen worden geopend, zal weer afhangen van de cijfers. Mogen we tijdens de vakantie weer een terrasje doen? Mogen jongeren weer op kamp en kunnen er weer bescheiden evenementen plaatsvinden? Dat is nog niet voor vandaag of morgen, maar voer voor een volgend Overlegcomité.