Videospeler inladen...

Knokke-Heist neemt afscheid van zijn overleden burgemeester Leopold Lippens: "Eerst minuut stilte, daarna luide sirenes"

Eén minuut stilte stipt om 12 uur. Zo namen de inwoners, hulpdiensten, verenigingen en organisaties afscheid van hun overleden burgemeester. Met het grote herdenkingsmoment is een week van rouw in Knokke-Heist afgesloten. De nieuwe burgemeester, Piet De Groote (Gemeentebelangen), krijgt de taak om Lippens op te volgen.

Op het Alfred Verweeplein, net voor het gemeentehuis, kwamen tegen klokslag 12 uur inwoners, hulpdiensten en tweedeverblijvers samen om afscheid te nemen. Iedereen in kleine groepjes, helemaal coronaproof. Eerst een minuut stilte, daarna luide sirenes van brandweer en politie. "Het was heel indrukwekkend en emotioneel. Die ene minuut stilte op het plein daarnet, je kon er een speld horen vallen. Het was een mooi sluitstuk van deze week. We zullen onze burgemeester voor altijd in ons hart dragen", zegt Piet De Groote, de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist.

(Lees voort onder de foto)

Hij heeft veel geïnvesteerd in de hulpdiensten. We wilden een laatste groet brengen met onze sirenes.

Brandweerman Michael Gonzalez

Piet De Groote zal Leopold Lippens opvolgen. Wellicht volgende week legt hij bij de gouverneur van West-Vlaanderen de eed af. Met welk gevoel de nieuwe burgemeester in de voetsporen van Lippens treedt? "Hij laat ongelooflijke erfenissen en ideeën na", zegt De Groote. "Wij zullen die in de toekomst uitvoeren. Vroeger stak de burgemeester er met kop en schouders bovenuit, nu zullen we meer als team naar buiten komen." 

Radio 2

Meest gelezen