Videospeler inladen...

Wat heeft het Overlegcomité beslist? Time-out van één week, niet-medische contactberoepen mogen wel open

Het Overlegcomité heeft beslist om vandaag niets te versoepelen omdat de coronacijfers weer in stijgende lijn gaan. Daarom blijft alles voorlopig bij het oude. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag aangekondigd op een persconferentie. Volgende week komt het Overlegcomité opnieuw bijeen, in de hoop dat versoepelingen dan wél mogelijk zijn.

Grote verrassing vanmiddag: na een opvallend kort Overlegcomité heeft premier Alexander De Croo aangekondigd dat versoepelingen voorlopig uit den boze zijn. Sinds enkele dagen stijgen alle coronacijfers weer, en dat overal in het land. Vooral het aantal ziekenhuisopnames baart grote zorgen: gisteren zijn er maar liefst 200 opgetekend.

Dit is een koude douche

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Als het stormt, kan je niet opstijgen", concludeert de premier. "Met deze cijfers kan je niet versoepelen." Voorzichtigheid is de boodschap. Dat betekent dat het huidige Ministerieel Besluit van kracht blijft. Enige uitzondering: de niet-medische contactberoepen kunnen wel weer opstarten, maar dat was eerder deze maand al beslist.

"Dit is een moment van grote onzekerheid in de cijfers", aldus De Croo. "Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om een time-out van een week in te lassen. Het valt mij bijzonder moeilijk om die beslissing te nemen. Dit is een koude douche."

De lente van de vrijheid komt eraan

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Dit teert op ons gemoed en onze draagkracht". Premier De Croo is er zich bewust van dat sommige mensen het erg zwaar hebben. Hij noemt de meer dan 20.000 gezinnen die iemand aan COVID-19 hebben verloren, jongeren die het moeilijk hebben, mensen uit de horeca en de cultuursector. "We horen jullie stem. We doen er alles aan om zo snel mogelijk opnieuw activiteiten te laten opstarten als dit veilig kan." Maar we moeten met zijn allen dus nog even geduld oefenen. "We moeten samen eerst de laatste horde nemen." 

"De lente van de vrijheid komt eraan", probeert de premier moed in te spreken. "Met scholen die weer open zijn, met terrassen waar we samen een glas kunnen drinken, met momenten waarop we elkaar onbezorgd kunnen vastpakken." 

Dat moment is volgens De Croo niet meer zo veraf. "Maar dat kan maar onder één voorwaarde: dat we de komende weken extra voorzichtig zijn."

Ik wil jullie het persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Hij richt zich persoonlijk tot iedereen. "Ik wil jullie het persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig. Ik weet dat het moeilijk is, ik weet dat de verleiding soms groot is om te genieten van de lente."

De intussen bekende voorzorgsmaatregelen worden nog eens in herinnering gebracht: mondmasker dragen, handen wassen, anderhalve meter afstand houden van elkaar en onze contacten beperken.

"De lente van de vrijheid gaan we samen mogelijk maken als we voorzichtig en verantwoordelijk zijn", houdt premier De Croo ons voor.

Meest gelezen