AstraZeneca-vaccin geschikt voor zwangere vrouwen en risicopatiënten tot 55 jaar

Zwangere vrouwen en een reeks mensen met een onderliggende aandoening tot de leeftijd van 55 jaar kunnen met het vaccin van AstraZeneca worden ingeënt. Dat laat de Taskforce Vaccinatie weten na advies van de Hoge Gezondheidsraad.  Het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf kan aan dezelfde voorwaarden toegediend worden als de twee andere vaccins die al Europese goedkeuring kregen, die van Pfizer en Moderna. 

Het AstraZeneca-vaccin is geschikt om toe te dienen aan zwangere vrouwen en werkzaam bij volwassenen tot en met 55 jaar, ook als zij onderliggende aandoeningen hebben, zegt de Taskforce Vaccinatie. Ze baseert zich daarvoor op nieuwe adviezen van de Hoge Gezondheidsraad. Die zegt dat wie een sterk verlaagde immuniteit heeft wel beter een vaccin van Moderna of Pfizer krijgt. Dat heeft te maken met de aard van die vaccins. Pfizer en Moderna zijn zogenoemde mRNA-vaccins die het immuunsysteem sterker stimuleren. Voor wie lijdt aan longkanker of op een transplantatie wacht, zijn die vaccins doeltreffender.

Momenteel blijft de leeftijdsgrens van het AstraZeneca-vaccin in ons land op 55 jaar. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO  is het vaccin ook geschikt voor wie ouder is dan 65 maar de Hoge Gezondheidsraad wacht nog op meer gegevens alvorens te beslissen of ze de leeftijdsgrens gaat verhogen.

 

 

Meest gelezen